Merz: NATO’nun hava savunması yetersiz kaldı

DÜNYA Yayınlanma : 11 Eylül 2025 00:11 Düzenleme : 11 Eylül 2025 00:11
Merz: NATO’nun hava savunması yetersiz kaldı
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Polonya'ya yapılan Rus insansız hava aracı saldırılarını kınadı ve NATO hava savunma sisteminin yetersiz kaldığını belirtti. Merz ayrıca, İsrail'in Katar'a düzenlediği saldırıyı eleştirdi ancak Filistin Devleti'nin tanın

NATO'NUN YETERSİZ HAVASAVUNMA SİSTEMİ

Merz, NATO hava savunma sisteminin yetersiz kaldığını vurguladı. "NATO’nun hava savunması çalıştı fakat böylesine büyük sayıda insansız hava aracının Polonya hava sahasına girmesini önleme ve bunları tespit edip savunma açısından gerektiği gibi çalışmadığı açıkça ortada. Bu durum NATO ve AB içinde tartışmaları tetikleyecektir." şeklinde konuştu. Rusya'nın karşılaşacağı sonuçları da tartışacaklarını ifade eden Merz, gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

İSRAİL'İN EYLEMLERİ ELEŞTİRİLDİ

Merz, Avrupa Birliği'nin İsrail aleyhine olası yaptırım planlarına ilişkin soruya da yanıt verdi. 7 Ekim 2023'te yaşananları Gazze'deki olayların temel sebebi olarak gösteren Merz, İsrail'in adımlarını eleştirdi. "İsrail devletinin yanındayız, bu tamamen farkında olduğumuz tarihi bir yükümlülük. Ancak bu, İsrail’in eylemlerini eleştiremeyeceğimiz manasına gelmez." diyen Merz, İsrail'in Katar'a düzenlediği saldırıyı yasa dışı ve uluslararası hukuka aykırı bir askeri harekât olarak nitelendirdi.

FİLİSTİN DEVLETİ TANINMASI GÜNDEMDE DEĞİL

Merz, İsrail'in eylemlerinin kabul edilemez olduğu konusunda hemfikir olduklarını, ancak şu aşamada Filistin Devleti'nin tanınmasını talep etmeyeceklerini ve Birleşmiş Milletler'deki sürece katılmayacaklarını açıkladı. Filistin Devleti'nin kurulması için zamanın henüz gelmediğini savundu. Son olarak, ABD ile AB arasında gümrük vergileri konusunda hızlı bir anlaşma beklediğini ve Avrupa ekonomisinin bu durumdan zarar gördüğünü sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.