Konya İl Sağlık Müdürlüğü, 2025 yılı Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ilk 3 aylık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç başkanlığında yapılan toplantıya; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Önder Aydemir, Başkan Yardımcısı Dr. Saliha Acar, SHM Koordinatörü Uzm. Dr. Ayşe Demirtaş, İlçe Sağlık Müdürleri ve SHM sorumlu hekimleri katıldı.
3 Ayda 20 Bin 317 Kişiye Hizmet
Toplantının açılış konuşmasında SHM’lerin toplum sağlığını koruma ve geliştirmedeki etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Koç, 2025’in ilk 3 ayında 20 bin 317 vatandaşın SHM hizmetlerinden faydalandığını belirtti.
Beslenme Danışmanlığı, Fiziksel Aktivite, Psikososyal Danışmanlık, Çocuk ve Ergen Sağlığı, Kanser Erken Teşhis ve Eğitim, Sigara Bırakma Danışmanlığı gibi birimlerin SHM’lerde aktif olarak hizmet verdiğini belirten Prof. Dr. Koç, Konya genelinde Selçuklu’da 4, Karatay’da 2, Ilgın, Akşehir, Seydişehir ve Karapınar’da birer olmak üzere toplam 10 SHM bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Koç, “SHM’ler, koruyucu sağlık hizmetlerinin birinci basamakta yaygınlaştırılması adına önemli bir görevi yerine getiriyor. Merkezlerimizdeki hizmet kalitesini artırmak ve erişilebilirliği güçlendirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz,” dedi.
SHM-Hastane Entegrasyonu ve Eğitimler Gündemde
Toplantının sunum bölümünde söz alan SHM Koordinatörü Uzm. Dr. Ayşe Demirtaş, kanser tarama oranlarının artırılması, Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve SHM-hastane entegrasyonunun güçlendirilmesi gibi önemli konulara değindi.
MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden SHM hizmetlerine erişimin artırılması için planlanan adımlar da istatistiki veriler ışığında ele alındı.
Toplantı, ilçe sağlık müdürlerinin ve SHM sorumlu hekimlerinin görüş ve önerilerinin alınmasıyla son buldu.
Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün yürüttüğü bu çalışmalar, kent genelinde koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve vatandaşların daha sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmasına büyük katkı sunuyor.








