Mersin'in Erdemli ilçesi, bu kez nesli tükenme tehlikesi altındaki bir canlıya ev sahipliği yaptı. İlçe merkezindeki bir sahilde, daha önce hiç görülmemiş bir olay yaşandı: Bir 'caretta caretta' türü deniz kaplumbağası, insan kalabalığının ortasında yuva yaparken görüntülendi. Bu beklenmedik misafir, hem vatandaşların hem de yetkililerin dikkatini çekti.

BEKLENMEDİK YUVA YERİ VE KORUMA TEDBİRLERİ
Nesli tehlike altındaki 'caretta caretta'ların ana üreme bölgelerinden biri olan Mersin'de, deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakmak için kumsallara çıkmaya devam ediyor. Ancak bu kez durum farklıydı; Erdemli ilçe merkezinde, Merkez Mahallesi Dr. Devlet Bahçeli Meydanı'na yakın bir kumsalda yuva yapan deniz kaplumbağası, herkesi şaşırttı. Olayı gören vatandaşlar, bu nadir anları cep telefonlarıyla kaydetti. Durumun bildirilmesi üzerine harekete geçen ilçe emniyet müdürlüğü bekçileri, hayvanın rahatsız edilmemesi ve yuvasının korunması için bölgeye şerit çekerek geçici bir koruma alanı oluşturdu.

ÇEVRE DUYARLILIĞI VURGUSU VE GENÇLERİN ÇABASI
Bu ilginç olayın yanı sıra, merak edip bölgeye gelen çocuklar da çevre temizliği konusunda duyarlılık gösterdi. Sahilde daha önce atılmış veya dalgalarla sürüklenmiş pet şişeleri toplayarak örnek bir davranış sergilediler. Gençlerden Ayşe İrem, deniz kaplumbağasının bu bölgede ilk kez yuva yaptığını belirterek, herkesi özellikle plastik atıkları çöpe atma konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı. Bu olay, hem yaban hayatının korunması hem de çevre kirliliğine karşı mücadelede toplumsal duyarlılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.







