Samsun gümrüğünde meyve ihracatı zirveye ulaştı, motorin ithalatında artış gözlemlendi

EKONOMİ Yayınlanma : 04 Şubat 2026 21:15 Düzenleme : 04 Şubat 2026 21:15
Samsun gümrüğünde meyve ihracatı zirveye ulaştı, motorin ithalatında artış gözlemlendi
Samsun Gümrük Müdürlüğü, 2025 yılında meyve ihracatında lider olurken, motorin ithalatında da artış yaşandı. Dış ticaret hacmi 5,1 milyar dolara ulaştı.

Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2025 yılında bölgeden en fazla ihraç edilen ürün, 552 milyon dolarla meyve oldu. İthalatta ise motorin, 635 milyon dolarlık değeriyle ilk sırayı aldı.

GÜMRÜK FAALİYETLERİ DETAYLANDIRILDI

Bölge Müdürlüğü, Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerini kapsayan alanında, toplam 15 idare ve 386 personel ile hizmet veriyor. 2025 yılı itibarıyla dış ticaret hacmi 5,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 2,3 milyar doları ihracat, 2,8 milyar doları ise ithalat işlemlerinden oluştu.

İHRACATTA RUSYA İLK SIRADA

İhracat yapılan ülkeler arasında 724 milyon dolarla Rusya Federasyonu, ilk sırada yer aldı. Rusya’yı Bulgaristan, İtalya, Almanya, Belçika ve Romanya takip etti. Bölge, Rusya’yı en önemli hedef pazar olarak görmeye devam ediyor. Samsun Gümrük Müdürlüğü, yapılan işlemlerin yüzde 88’ini gerçekleştirerek, 2025 yılında 2 milyar dolarlık ihracatla 138 gümrük idaresi arasında 28. sırada yer aldı. İthalat tutarı ise 2,7 milyar doları buldu. 2025 yılında Samsun'dan ihraç edilen diğer ürünler arasında 331 milyon dolarlık metal cevheri ve 134 milyon dolarlık bakır bulunuyor. İthalat yapılan ürünler arasında ise en çok motorin, metal hurdası ve hububat yer aldı. Ayrıca, toplamda 14,27 milyar TL vergi tahsilatı yapıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.