Şanlıurfa'da doğaseverler tarihi Germuş Kilisesi için zorlu bir yürüyüşle seslerini duyurdu

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 14 Aralık 2025 05:39 Düzenleme : 14 Aralık 2025 05:39
Şanlıurfa'da doğaseverler tarihi Germuş Kilisesi için zorlu bir yürüyüşle seslerini duyurdu
Şanlıurfa'da doğaseverler, tarihi Germuş Kilisesi'nin korunması ve onarılması için 13 kilometrelik zorlu bir yürüyüş düzenleyerek yetkililere restore çağrısında bulundu.
Şanlıurfa'da doğaseverler tarihi Germuş Kilisesi için zorlu bir yürüyüşle seslerini duyurdu

Şanlıurfa'da doğa tutkunları, Göbeklitepe'ye yaklaşık 5 kilometre mesafedeki tarihi Germuş Kilisesi'nin korunması ve onarılması için farkındalık yürüyüşü düzenledi. 45 kişilik bir grup, sisli ve soğuk havaya rağmen sabah 09.30'da bir araya gelerek yaklaşık 13 kilometrelik zorlu parkura başladı. 6 saat süren yürüyüşün ardından saat 15.30'da Haliliye ilçesine bağlı Dağyanı kırsal Mahallesi'ndeki kiliseye ulaşan katılımcılar, burada sembolik bir 'can kalkanı' oluşturdu ve 'Germuş'u koruyalım, Germuş'u yaşatalım' sloganlarıyla tarihi yapıya dikkat çekti.

KİLİSENİN RESTORASYON ÇAĞRISI

Türkiye Dağcılık Federasyonu Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Halil Parmaksız, Germuş Kilisesi'nin terk edilmiş durumda olduğunu belirterek restore edilip turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Katılımcılardan Peyruze Olcay, kilisenin bakımsız olduğunu, tarihe sahip çıkılması ve tabela konulup etrafının temizlenmesi halinde daha fazla ziyaretçi çekebileceğini ifade etti. Münevver Merve Taşçı da yetkilileri restore etmeye davet ederken, Ayşe Demirel Uyandı duvarların tahrip edildiğini ve beton atıldığını görerek tarihe sahip çıkılmadığını dile getirdi.

TARİHİ GERMUŞ KİLİSESİ'NİN GEÇMİŞİ

Haliliye ilçesi Dağeteği kırsal Mahallesi'nde bulunan Germuş Kilisesi'nin 19. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin ediliyor. Taş mimarisiyle bölgenin önemli yapılarından biri olan kilise, 1900'lü yılların ilk çeyreğine kadar Ortodoks Ermenileri tarafından ibadethane olarak kullanıldı. Uzun süre kullanılmayan kilisenin 1881 yılında Hagop Ardvisyan tarafından restore edildiği belirtiliyor. Yürüyüşün sonunda, katılımcılar geleneksel Urfa halayı çekerek etkinliği neşeli bir şekilde tamamladı ve hem doğal güzellikleri keşfetmenin hem de tarihi kiliseye dikkat çekmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.