Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, ülke genelinde yayılan şap vakalarının yetiştiricilere yaklaşık 4 milyar dolar zarar verdiğini vurguladı. Güngör, hastalıktan etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesini talep etti.

ŞAP HASTALIĞININ EKONOMİK ETKİLERİ
Başkan Güngör, Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi tarafından 2025 yılında yayımlanan ‘Şap Hastalığı Ekonomik Etki Raporu’na atıfta bulunarak, hastalığın et üretim kaybı, süt verimindeki düşüş, tedavi ve ilaç giderleri ile buzağı ölümlerinden dolayı toplamda 3,62 milyar dolarlık bir zarar oluşturduğunu belirtti. Bu durumun, şap hastalığının yalnızca biyolojik bir tehdit olmadığını, aynı zamanda yetiştiriciler üzerinde büyük bir ekonomik yük yarattığını ortaya koyduğunu ifade etti.

DEVLET DESTEKLERİNE İHTİYAÇ VAR
Güngör, Türkiye'nin doğu sınırlarından yayılan şap vakalarının ardından ciddi bir salgınla karşı karşıya kaldığını ve bu durumun büyükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde hızla yayıldığını dile getirdi. Yetiştiricilerin gelir kaybı ve artan giderlerin baskısı altında zor günler geçirdiğini belirten Güngör, devletin şap hastalığı ile mücadelede aynı koruyucu yaklaşımı sergilemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hastalığın görüldüğü bölgelerde kredi borçlarının en az bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerektiğini ifade etti.







