Hırvat gazeteci Domagoj Margetic, Saraybosna kuşatması sırasında eğlence amaçlı olarak sivillere ateş açılmasıyla ilgili olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic hakkında suç duyurusunda bulundu.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
Milano Savcılığı, Bosna Savaşı sırasında keskin nişancı tüfeğiyle insanları hedef alan kişiler hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattı. Margetic, Vucic’in 1992 ve 1993 yıllarında Saraybosna’da Sırp güçleri için gönüllü olarak savaştığını ve bu süreçte sivillere eğlence amacıyla ateş açtığını iddia etti.
İDDİALARDAN KORKUNÇ DETAYLAR
Margetic’in suç duyurusu, 1992-1995 yılları arasında 'insan avı' için bölgeye gelen Sırp güçlerine para ödeyerek ateş açan İtalyan vatandaşlarıyla ilgili soruşturmanın ardından yapıldı. Vucic’in, o dönemde Sırp Radikal Partisi kontrolündeki paramiliter bir grubun üyesi olduğu da kaydedildi. Suç duyurusunda, Vucic’in bulunduğu yerin Saraybosna’daki Yahudi Mezarlığı olduğu belirtildi.
ŞOK EDİCİ TURİSTİK FAALİYETLER
Suç duyurusunda, Saraybosna'daki Yahudi Mezarlığı'nın, İtalya'dan gelen varlıklı kişiler için düzenlenen 'insan safarisi' kapsamında korkunç etkinliklere ev sahipliği yaptığı vurgulandı. Bu bölgede özellikle çocukların hedef alındığına dair çarpıcı bilgiler aktarıldı. Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, daha önce Vucic’i bu eylemlerle suçlamıştı. Vucic ise tüm suçlamaları reddederek o dönemde sadece gazeteci olduğunu ifade etti.








