Saraydüzü'nde çeltik üreticisi için umut ışığı: Kurutma tesisi projesi başlıyor

ÇEVRE Yayınlanma : 15 Haziran 2026 17:44 Düzenleme : 15 Haziran 2026 17:44
Saraydüzü'nde çeltik üreticisi için umut ışığı: Kurutma tesisi projesi başlıyor
Sinop'un Saraydüzü ilçesinde, üretici kaybını önleyecek ve kaliteyi artıracak çeltik kurutma tesisi projesi için ilk adımlar atıldı. 9 milyon TL bütçeli proje 1 yılda tamamlanacak.

Sinop'un Saraydüzü ilçesinde, çeltik üreticilerinin yıllardır karşılaştığı ürün kaybı ve kalite sorunlarına neşter vuracak dev bir proje hayata geçiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) desteğiyle kurulacak olan Saraydüzü Çeltik Kurutma Tesisi için ilk adımlar atıldı.

Saraydüzü\

YER TESPİTİ TAMAM, PROJE İŞ BAŞINDA

2025 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hayata geçirilecek proje için yer belirleme çalışmaları başarıyla tamamlandı. Saraydüzü Belediyesi'nin öncülüğünde yürütülen projenin uygulama alanında incelemelerde bulunan KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan, Belediye Başkanı Ferdi Canoğlu'ndan detaylı bilgi aldı. Yaklaşık bin metrekarelik alana inşa edilecek tesisin mimari projesi üzerinde de kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

Saraydüzü\

1 YILDA TAMAMLANACAK, ÜRETİCİYE KAZANDIRACAK

Çeltik üreticileri için hayati öneme sahip olan bu modern kurutma tesisi, yaklaşık 1 yıl içinde hizmete sunulacak. Toplam 9 milyonluk bütçeye sahip proje, Saraydüzü'ndeki çiftçilere üretim kayıplarını minimize etme, ürün kalitesini yükseltme ve dezavantajlı gruplar için yeni istihdam alanları yaratma fırsatı sunacak. KUZKA Genel Sekreteri Eraslan, tesisin bölgede üretilen yıllık 5 bin ton çeltiğin kurutma ihtiyacını karşılayacağını vurgularken, projenin kırsalda yaşayan kadınları da üretim süreçlerine dahil edeceğini ve 30 kadına eğitim verileceğini, ayrıca 3 kadının da sürekli istihdam edileceğini belirtti. Bu sayede geleneksel kurutma yöntemlerinden modern teknolojiye geçilerek ürün kayıplarının azaltılması, kalitenin artırılması ve çeltiğin pazardaki rekabet gücünün yükseltilmesi hedefleniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.