Adana'da Seyhan Belediyesi çalışanları, 2026 yılı için önerilen yalnızca yüzde 3'lük zam oranına ve 24 ayı bulan birikmiş alacaklarının ödenmemesine büyük tepki gösterdi. Sendika temsilcisi Ersoy Kalik, işçilerin sabrının taştığını belirtti.

BİN İŞÇİDEN TALEPLERE RET
Belediye binası önünde toplanan yaklaşık bin işçi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde kendilerine sunulan teklifi kesin bir dille reddetti. Özellikle 2026 yılı için öngörülen yüzde 3'lük zam oranı, işçiler arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Sendika adına açıklama yapan Ersoy Kalik, bu teklifin kabul edilemez olduğunu vurguladı. TÜİK'in yüzde 30,9, ENAG'ın ise yüzde 56,1 enflasyon açıkladığı bir ortamda, Seyhan işçisine reva görülen yüzde 3'lük zammın, yaşam maliyetini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

24 AYLIK BİRİKMİŞ ALACAKLAR VE İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ
Kalik, sadece zam oranının düşük olmasının değil, aynı zamanda Seyhan İmar A.Ş. işçilerinin Mart 2024'ten bu yana mesai ve sosyal hak alacaklarının ödenmediğini, Ocak 2025'ten beri de tam maaşlarının yatırılmadığını dile getirdi. 24 aydır biriken bu alacakların ödenmesi taleplerine karşılık, kendilerinden 24 ay daha beklenmesinin istendiğini belirten Kalik, "İşçimizin daha fazla bekleyecek ne zamanı ne de sabrı kalmıştır" dedi. Ayrıca, alacaklarını talep etmeleri halinde 700'den fazla arkadaşının işten çıkarılacağı yönündeki söylentilere de değinen Kalik, yıllardır bu kente hizmet eden bir işçinin hakkını istediği için işten atılamayacağını ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

'ALACAĞIN TAKSİTİ OLMAZ'
İşçilerin kişi başı 150 bin liradan 350 bin liraya kadar değişen alacaklarının bulunduğunu hatırlatan Kalik, "Bu alacakların taksiti olmaz, derhal ödenmelidir" çağrısında bulundu. İşçinin enflasyona ezdirilmeyecek bir zamla sözleşmenin bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Kalik, iş güvencelerine yönelik hiçbir tehdidi kabul etmediklerini sözlerine ekledi.







