Sinop, 8. Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi (TARGİD 2026)'ne ev sahipliği yaparak, alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi. Sinop Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen bu önemli etkinlik, Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde başladı.

Küresel Sorunlara Bilimsel Çözümler Aranıyor
Kongre, tarım, gıda, çevre ve biyoloji alanlarındaki en güncel bilimsel çalışmaları masaya yatırmak üzere toplandı. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen 284 bilim insanı ve araştırmacı, 33 farklı ülkeden katılım göstererek bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. Bu buluşma, hem yüz yüze hem de çevrim içi hibrit bir modelle gerçekleştiriliyor ve iki gün sürecek.
Sürdürülebilirlik ve Gıda Güvenliği Odak Noktası
Kongre Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, TARGİD 2026'nın kıyılardan denizlere, tarım mühendisliğinden biyoteknolojiye kadar geniş bir yelpazede yenilikçi çözüm önerileri sunacağını vurguladı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, tarımın stratejik önemine dikkat çekerken, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise kongrenin tarımsal sürdürülebilirlik ve güvenilir gıdaya erişim konularında yeni ufuklar açacağına inandığını belirtti. İklim değişikliği, biyoçeşitliliğin korunması ve su kaynaklarının yönetimi gibi küresel ölçekte önem taşıyan konular, bilimsel oturumlarda derinlemesine ele alınacak.







