Kış aylarında artış gösteren viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüz felci riskini artırdığı ortaya çıktı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, soğuk havanın yüz felcini doğrudan tetiklemediğini ancak zemin hazırlayarak dolaylı yoldan riski artırdığını söyledi.
Son yıllarda yapılan araştırmalar soğuk havanın etkisiyle artan viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüz siniri enfeksiyonuna neden olurken felç riskini artırdığını gösterdi.
Covid öncesine göre evrim geçirip değişen ve uç uca eklenen yeni virüs boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ve yoğun öksürük ile kendini gösteriyor. Yatağa düşenin en az on gün ayağa kalkamadığı hastalıkta enfeksiyonlar yüz sinirlerini tahrip ediyor.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Op. Dr. Bilgen, yüz felcinde özellikle göz kenarında ve ağızda etkilenmeler, kaşı kaldıramama, göz kapağını kapatamama, ağız kenarında kayma, belli bir yüz yarımında uyuşmalar gibi belirtiler ortaya çıkabileceğini kaydetti.
Erken müdahalenin önemine dikkat çeken Bilgen, “Erken tedavi edilmediği takdirde hastalarda kalıcı kuvvet kaybı oluşabiliyor. Etkilenen yüz felcinin belli dereceleri var. Eğer düşük derecelerdeyse yüz felci için ayaktan tedavi dediğimiz ağızdan hap yöntemiyle ilaç tedavisi uygulanabiliyor.
Ama belli bir derecenin üstünde veya tansiyon, şeker gibi ek hastalıkları varsa hastaların yatırılıp tedavi edilmesi gerekebiliyor. Eğer tam düzelme sağlanamazsa mutlaka fizik tedavi uzmanıyla da görüşmeleri gerekiyor" diye konuştu.
VİRÜSLER YAPICA DEĞİŞTİ
Bilgen, şunları söyledi: “İlaç ve takviye almasına rağmen hastada iyileşme çok uzun sürdüğü görüldü. Peki grip neden bu kadar uzun sürüyor, gelin hep birlikte bakalım. Virüsler yapıca değişti ve bu evrim, hastalığın seyrini de ağırlaştırdı. Öte yandan şu an bir değil dört ve üzeri etkin virüs var.
Türkiye’de bu ara H1N1 virüsü, halk arasındaki adıyla domuz gribi biraz daha uzun sürüyor ve süründürüyor. Yüksek ateş, başta boğaz ağrısı ve öksürük en belirgin semptomlar.
İyileşmesi en az 10 günü buluyor. Ancak hastalar tam ‘iyileştim’ derken, dirençte zaten düşük olduğu için farkında olmadan bir başka virüse yakalanıyor. ‘Bir türlü iyileşemiyorum’, ‘Tam bitti bir daha başladı’ dediğiniz nokta burası. İnfeksiyonlar uç uca eklenebiliyor.”







