İngiltere Başbakanı Keir Starmer, tartışmalı isim Peter Mandelson'ın ABD büyükelçiliği atamasıyla ilgili güvenlik incelemeleri hakkında kendisine tam bilgi verilmediğini kabul ederek, "Mandelson’ı atamamalıydım, özür diliyorum" dedi. Starmer, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bu bilgiyi en üst düzey bakanlardan saklamasının akıl alır gibi olmadığını belirtti ve Mandelson'ın güvenlik incelemesini geçemediği bilgisinin kendisine iletilmediğini vurguladı.
GÜVENLİK İNCELEMESİ DETAYLARI SAKLANDI
Kız çocuklarına yönelik cinsel istismar şebekesi kurmakla suçlanan ABD'li milyarder Jeffrey Epstein ile ilişkileri ortaya çıkan İngiltere'nin eski ABD Büyükelçisi Peter Mandelson'ın göreve atanmasına ilişkin güvenlik skandalı, İngiltere siyasetinde yankı bulmaya devam ediyor. Hükümet üzerindeki baskıların sürdüğü bir ortamda Başbakan Starmer, parlamentoda yaptığı açıklamada, Mandelson'ın büyükelçi olarak atanma sürecindeki güvenlik incelemelerine dair kritik detayların kendisi ve diğer üst düzey yetkililerden gizlendiğini belirtti. Starmer, bu durumun "şaşırtıcı" olduğunu ve atamanın "yanlış bir karar" olduğunu ifade etti. Üst düzey yetkililerin bu bilgileri kendisinden saklamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Starmer, "Bu bilginin saklanması akıl alır gibi değil" dedi.
BAŞBAKANLIK OFİSİ BASKI KURDU İDDİASI
Öte yandan, durumun gidişatını etkileyen bir gelişme olarak, İngiltere Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Oliver Robbins, milletvekillerine verdiği ifadede, Mandelson'ın güvenlik incelemesi sürecinde Başbakanlık Ofisi'nin "küçümseyici bir tutum" sergilediğini ve Mandelson'ın atanması için üzerinde "baskı" oluşturulduğunu iddia etti. Bu iddialar, olayın siyasi boyutunu daha da derinleştirirken, Starmer'ın bu atamayı bilgisi dışında gerçekleştiği savunmasını da farklı bir boyuta taşıyor. Eski bakan ve büyükelçinin Epstein ile olan yazışmaları, 2009'da Gordon Brown hükümetinde İş ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptığı dönemde gerçekleşmişti. Bu yazışmalarda Mandelson'ın Epstein'e JP Morgan bankasının patronunun İngiltere Maliye Bakanı'nı tehdit etmesi gerektiğini söylediği, AB'nin euro bölgesi kurtarma paketini önceden haber verdiği ve Epstein'in Mandelson'a ve partnerine para gönderdiği ortaya çıkmıştı. Bu durum, Mandelson'ın Eylül ayında görevinden çekilmesine yol açmıştı.
PİŞMANLIK VE SORUMLULUK KABULÜ
Starmer, güvenlik birimlerinin olumsuz tavsiyesinden haberdar olması durumunda farklı bir yol izleyeceğini belirterek, atama kararından duyduğu pişmanlığı açıkça dile getirdi. "Peter Mandelson’ı atamamalıydım. Bu kararın sorumluluğunu alıyorum. Tekrar özür diliyorum" diyen Starmer, eğer İngiltere Güvenlik İnceleme biriminin gerekli güvenlik izni verilmemesi yönünde tavsiyede bulunduğunu bilseydi, Mandelson'ı atamayacağını yineledi. Kendisine yapılan istifa çağrılarını ise reddederek görevine devam edeceğini belirtti.









