Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftaya yoğun bir yasama gündemiyle giriyor. Genel Kurul’da tarım, orman, su yönetimi ve hayvancılık alanlarında önemli değişiklikler içeren kanun teklifi ele alınırken, komisyonlarda da dikkat çeken düzenlemeler masaya yatırılacak.
Teklifte alkollü içki reklamlarından kaçak yapılara abonelik yasağına, hidroelektrik santrallerine uygulanacak cezalardan hayvan sevkiyatlarına kadar birçok başlık yer alıyor.
TBMM'DE KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK
TBMM Genel Kurulu, 2 Haziran Salı günü çalışmalarına başlayarak Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek.
Teklife göre il özel idareleri, belediyeler ve diğer kamu kurumları, su yapılarında meydana gelebilecek kazaların ve can kayıplarının önlenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü olacak.
Ayrıca alınan önlemler hakkında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bilgi verilmesi zorunlu hale gelecek.
HES İŞLETMELERİNE MİLYONLUK CEZA
Düzenleme kapsamında hidroelektrik santrallerinin DSİ tarafından belirlenen işletme talimatlarına uymaması halinde işletmelere idari para cezası uygulanacak.
Kurulu güce göre megavat başına 50 bin ila 100 bin lira arasında değişecek cezaların toplamı 250 bin liradan az, 5 milyon liradan fazla olamayacak.
ALKOLLÜ İÇKİ REKLAMLARINA YENİ SINIRLAMA
Kanun teklifinde alkollü içkilerin tanıtımına yönelik yeni kurallar da bulunuyor.
Buna göre alkollü içki üreten, ithal eden veya pazarlayan firmalar; etkinliklerde, yayınlarda ve sosyal medya paylaşımlarında marka, logo, amblem ya da bunları çağrıştıran işaretlerle destek sağlayamayacak.
Düzenleme ile alkol markalarının görünürlüğünün azaltılması hedefleniyor.
KAÇAK YAPILARA ELEKTRİK, SU VE GAZ YOK
Teklifin en dikkat çeken maddelerinden biri de kaçak yapılara yönelik düzenleme oldu.
İzin alınmadan inşa edilen yapı ve tesislere elektrik, su ve doğal gaz aboneliği bağlanamayacak.
Bu hükme aykırı işlem yapan kurum ve kuruluşlara ise her bir abonelik için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
HAYVAN SEVKİYATLARINA SIKI DENETİM
Canlı hayvan ve hayvansal ürün sevkiyatlarında gerekli belgeleri bulundurmayanlara da para cezaları getiriliyor.
Belgesiz sevk edilen sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına 7 bin 863 lira, koyun ve keçi türleri için ise hayvan başına 1.204 lira ceza uygulanacak.
ŞEKER PANCARI FİYATLARI MUTABAKATLA BELİRLENECEK
Teklif kapsamında şeker pancarı alım fiyatlarının belirlenmesinde de yeni bir sistem öngörülüyor.
Buna göre fiyatlar, şeker fabrikalarını işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler veya temsilcileri arasında yapılacak mutabakat sonucunda belirlenecek.
Ayrıca DSİ tarafından yürütülen bazı projelerde lisanssız faaliyetlere tanınan süre 31 Aralık 2040 tarihine kadar uzatılacak.
KOMİSYONLARDA DA YOĞUN GÜNDEM VAR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifini görüşecek.
İçişleri Komisyonu'nda Türk Kızılay Kanunu Teklifi ele alınırken, Okul Saldırılarını Araştırma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.
Öte yandan Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler, salı ve çarşamba günleri grup toplantılarını gerçekleştirecek.









