Zorunlu trafik sigortasında hem prim hesaplama sistemi hem de teminat limitleri değişti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, uygulamada önemli yenilikler hayata geçirildi.
Yeni düzenleme, özellikle çok sayıda aracı bulunan gerçek kişileri ve ticari taşımacılık yapanları yakından ilgilendiriyor.
5 ARAÇTAN SONRA TÜZEL KİŞİ SAYILACAK
1 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, gerçek kişi işleten adına düzenlenen zorunlu trafik sigortası poliçelerinde kullanım türü değişiyor. Aynı araç grubunda 5 (dahil) araca kadar “özel kullanım”, 5 araçtan sonra ise “tüzel kişi” kapsamında fiyatlama yapılacak.
Bu hükümle, fiilen filo olarak işletildiği halde gerçek kişi gibi gösterilen araçların önüne geçilmesi hedefleniyor.
FİLO GİBİ KULLANANA FİLO FİYATI
Söz konusu değişiklikle, gerçek kişi adına kayıtlı olsa bile 5 araçtan fazla aracı bulunan işletmeler, bundan böyle tüzel kişi tarifesi üzerinden prim ödeyecek. Böylece filo sahipleri için prim maliyetleri artabilecek.
TEMİNAT LİMİTLERİ YÜZDE 33 ARTIRILDI
Yönetmelikle birlikte trafik sigortasında tüm araç gruplarında teminat limitleri yükseltildi.
Otomobil grubunda 2026 yılı için teminatlar:
-
Araç başına maddi hasar: 400 bin TL
-
Mağdur başına bedeni zarar: 3 milyon 600 bin TL
olarak belirlendi. Artış oranı yüzde 33 oldu. Diğer araç gruplarında da aynı oran baz alınarak güncelleme yapıldı.
7. BASAMAK İNDİRİMİ DÜŞÜRÜLDÜ
Riskli Sigortalar Havuzu kapsamındaki taksi, minibüs, otobüs ve 31 koltuk üstü otobüslerde önemli bir değişiklik daha yapıldı.
Bu araçlarda 7. basamakta uygulanan yüzde 40 indirim, yüzde 30’a düşürüldü.
KOLTUK SAYISINA GÖRE YENİ TEMİNATLAR
Sürücü dahil 10 ve üzeri koltuklu araçlar için sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm teminatlarında da artışa gidildi.
-
10–17 koltuklu minibüsler:
6 milyon 75 bin TL → 8 milyon 80 bin TL -
18–30 koltuklu otobüsler:
15 milyon 795 bin TL → 21 milyon 8 bin TL -
31 ve üzeri koltuklu otobüsler:
31 milyon 590 bin TL → 42 milyon 15 bin TL
AYAKTA YOLCU TEMİNATLARI DA ARTTI
Araç ruhsatında belirtilmesi şartıyla ayakta yolcular için teminatlar da yükseltildi.
-
18–30 koltuklu araçlarda: 10 milyon 3 bin TL
-
31 ve üzeri koltuklu araçlarda: 10 milyon 247 bin TL
olarak belirlendi.








