ABD Başkanı Donald Trump, İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği özel röportajda, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'dan 'oldukça hızlı bir şekilde' çekileceğini duyurdu. Ancak bu çekilmenin bir son anlamına gelmediğini belirten Trump, gerektiğinde hedefli saldırılar için İran'a geri dönebilecekleri mesajını verdi.
İRAN'DAN HIZLI ÇIKIŞ, ANCAK TEHDİT SÜRÜYOR
Trump, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek için alınan önlemlerin işe yaradığını ve İran'ın şu anda bu yeteneğe sahip olmadığını savundu. "Nükleer silahları olmayacak, çünkü şu anda bunu yapabilecek durumda değiller" diyen Trump, ülkesinin İran'dan ayrılacağını ancak "gerekirse hedefli saldırılar yapmak için geri döneceğini" vurguladı. Bu stratejinin, İran'ı bir anlaşmaya varmaya zorlayabileceği ve "bombalanmak istemedikleri için bir anlaşmaya varma ihtimalimiz çok yüksek" şeklinde yorumlandı.
REJİM DEĞİŞİKLİĞİ VE NATO TEPKİSİ
Trump, İran'daki gelişmeleri "rejimde tam bir değişiklik oldu" olarak nitelendirirken, kişisel olarak rejim değişikliği istemediğini ancak bunun gerçekleştiğini belirtti. En önemli sonucun İran'ın nükleer silaha sahip olamayacak olması olduğunu ifade eden Trump, zenginleştirilmiş uranyum konusundaki endişelerini ise "Yerin o kadar altında ki umurumda değil. Her zaman uydu aracılığıyla izleyeceğiz" sözleriyle dile getirdi. Öte yandan Trump, NATO'nun İran hedeflerine yeterince destek vermemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getireceğini ve ABD'nin NATO'dan çekilmesini "kesinlikle" düşündüğünü belirtti. "İhtiyacımız olduğunda yanımızda olmadılar. Onlardan hiçbir zaman fazla bir şey istemedik. Bu, tek taraflı bir ilişki oldu" ifadeleriyle NATO'ya yönelik eleştirilerini sürdürdü.








