Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 2025 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında Hüzeyme Yeşim Koçak’ın düzenlediği programda yazar A. Yağmur Tunalı’yı konuk etti.
TYB Konya Şubesi D. Mehmet Doğan Kütüphanesi’nde “Samiha Ayverdi ve Ayverdiler” başlığıyla gerçekleştirilen konferans yoğun katılımla takip edildi ve sosyal medya üzerinden canlı yayınlandı.
BİR MEDENİYET OKULU OLARAK AYVERDİLER
Konuşmasına Ayverdi ailesinin Türk kültüründeki müstesna yerini vurgulayarak başlayan A. Yağmur Tunalı, ailenin sadece şahsiyet değil, adeta bir “medeniyet okulu” olduğunu belirtti. Tunalı şöyle konuştu:
“Ayverdilerden bahsederken tevazu abidesi insanlardan söz ediyoruz. Bu üç insan; Samiha Ayverdi, Ekrem Hakkı Ayverdi ve İlhan Ayverdi, kaybettiğimiz medeniyetin farkına varan ve bunu dışarıdan değil bizzat yaşayarak hisseden kimselerdir… Ayverdiler, insan yetiştirme merkezi gibi çalışan bir ocaktır.”
HİZMET VE FEDAKÂRLIK TİMSALİ
Tunalı, Samiha Ayverdi’nin çalışma disiplininden örnekler vererek onun yalnızca eserleriyle değil, hayatıyla da örnek olduğunu dile getirdi:
“Tek bir insanın yapabileceği işler değil bunlar. Kim ararsa cevap verilir, kimin derdi varsa ilgilenilir. ‘Vaktim yok’ gibi bir bahanesi olmamıştır. Devletin en üst makamlarına mektuplar yazmış, değerlerin kaybolmaması için mücadele etmiştir.”
TEVAZU VE KÜLTÜREL MİRAS
Ekrem Hakkı Ayverdi ve İlhan Ayverdi’nin hizmetlerine değinen Tunalı, Kubbealtı Lugatı’nın hazırlanış sürecini ve İlhan Ayverdi’nin derin tevazusunu anlattı:
“İlhan Ayverdi, 34 yıl uğraşarak o muazzam lügati tamamladı… ‘Bu 34 yıllık emeğin sonunda kendime hâkim olamaz, böbürlenirdim’ dedi. İşte dervişlik budur.”
Ekrem Hakkı Ayverdi’nin tüm servetini Türk kültürünün nadide eserlerini korumaya adadığını ifade eden Tunalı, “Hayatı vererek kazandılar” sözleriyle Ayverdilerin fedakârlığını özetledi.
PROGRAM, BELGE TAKDİMİ VE HATIRA FOTOĞRAFIYLA SONA ERDİ
Program sonunda Prof. Dr. Ahmet Alkan ve Mustafa Kabakcı tarafından A. Yağmur Tunalı’ya katılım belgesi takdim edildi.
Tunalı ise programı hazırlayan Hüzeyme Yeşim Koçak’a belgesini bizzat sundu. Etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla tamamlandı.








