İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Esad rejiminin yıkılmasının ardından ülkesine dönen Suriyelilerin sayısını açıkladı. Bakan Yerlikaya, 'dönüş hazırlığı' için Suriyeli sığınmacılara 1 Temmuz 2025'e kadar her aileden bir kişiye üç giriş çıkış hakkı tanınacağını söyledi.
AA Editör Masası'nda bakanlığının faaliyetlerine ve gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Yerlikaya, 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü bir şekilde ülkelerine döndüğünü belirterek, son 15 günde Suriye'ye dönenlerin sayısının 7 kat arttığını ve 25 bini geçtiğini bildirdi.
Yerlikaya, bugün itibariyle 4 milyon 164 bin 472 Suriyelinin Türkiye’de yasal kalış hakkı olduğunu, şu an Türkiye’de geçici koruma altında 2 milyon 920 bin 119 Suriyelinin bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'deki Suriyelilerin kayıtlarının Suriye'de kullanılabilmesi için Şam ve Halep'teki büyükelçilik ve konsoloslukta bir büro kurulacağını ifade eden Yerlikaya, “1 Ocak-1 Temmuz 2025 arasında Suriyeli sığınmacılara dönüş hazırlığı yapabilmeleri için ülkelerine giriş çıkış hakkı tanınacak. Bu hakla her aileden bir kişiye üç giriş çıkış hakkı tanınacak” dedi.
EŞYALARINI VE ARAÇLARINI GÖTÜREBİLECEKLER
Ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin Göç İdaresi Başkanlığı internet sayfasından başvuru yapabileceğini söyleyen Bakan Yerlikaya, aynı gün içerisinde randevu verildiğini ve Türkiye'deki ev ve iş yeri eşyalarının tamamı ile araçlarını beraberlerinde götürebileceklerini bildirdi.
1 Ocak-1 Temmuz 2025'te Suriyeli sığınmacılara hazırlık için her aileden bir kişiye 3 giriş çıkış hakkı tanınacağını söyleyen Yerlikaya, "Oradaki evi hazırlayabilmesi için böyle bir karar aldık" dedi.
BALIKESİR’DEKİ PATLAMA
İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Balıkesir'de 8.25'te bir patlama meydana geldi. Valimiz ile görüştük, tüm kuruluşlar oraya ulaştı. 4 yaralı, 12 can kaybı var. Saldırıda yaralanan 4 kişinin sağlık durumları iyi. Savcılık soruşturma başlattı. Patlamanın nedeni henüz belli değil."
"GÖÇ POLİTİKAMIZ HEP İNSAN OLDU"
"8 Aralık'ta tarihi bir gün yaşandı. 61 yıllık Baas rejimi çöktü ve Esed Rusya'ya kaçtı. 61 yıl boyunca kendi halkına işkencelerin yapılması, ölümlerle sonuçlanan 350 bin deniyor ama çok ötesinde can kaybı olduğu biliyor.
Ülkenin kalan son zenginliklerini de alıp götüren zalim rejimden bahsediyoruz.
Göç politikalarımız hep insani oldu. Cumhurbaşkanımız hep 'zalimin karşısında mazlumun yanında yer aldık' dedi. Bizim, cumhurbaşkanımız liderliğinde, bize gelen Suriyelilere bakışımız da bu yönde oldu."
"SEDNAYA HAPİSHANESİ İNSAN ADINA UTANÇTIR"
"Sednaya ile ilgili oradan bir talep geldi. Çalışmalardan tatmin olmadıklarını söylediler. 43 araç 4 arama köpeği oraya gitti. 4 gün sonra Şam Büyükelçimiz görevine başladı. Sednaya'da, yerleşkede güvenli alanda hassas arama yaptılar. Gidenler en donanımlı arkadaşlarımızdı. Herhangi bir toplu mezar ya da bulunamamış birine rastlayamadılar. İnsanlık adına büyük utanç duyuyoruz."
"ÜLKEMİZDE 4 MİLYON 164 BİN GÖÇMEN VAR"
"Ülkemizde misafir ettiğimiz 4 milyon 164 bin göçmenden 2 milyon 920 bini Suriyeli. Suriyeli sayısı oransal olarak en fazla Kilis'te. İstanbul'da oran yüzde 3. Biz onlarla ilgili yaptığımız temel uyumla ilgili en önemlisi eğitimdi. Bizdeki Suriyelilerden 819 bini Suriyeli öğrenci. Okullaşma oranı yüzde 76.5. 60 bin 750 Suriyeli şu an öğrenim görüyor."
"GERİ DÖNEN SURİYELİ SAYISI 7 KAT ARTTI"
"2017'den 8 Aralık'a kadarki dönüşlerde 763 bin 443 gönüllü olarak döndü. 8'inde Suriye'nin özgürleşmesinden sonra 15 gün içinde giden sayısı 25 bini geçti. Bu sayı 7 kat arttı."
Şu anda 6 sınır kapımızda buradan gönüllü dönüşleri sağladık. Doğal olarak en çok bulunan illerden gitti, Gaziantep'ten giden oldu en çok. Gelenin en çoğu Halepli olunca gidenlerin de yarıya yakını Halepli.
"GÖNÜLLÜ DÖNÜŞLERİ İSPAT EDİYORUZ"
"Ülkesine dönmek isteyen Suriyeliler, Göç İdaresi Başkanlığı internet sayfasına başvuru yapabiliyor, aynı gün içerisinde randevu veriliyor. Suriye'ye geri dönüş için randevu alanlarda ilk yaptığımız şey parmak izine bakıyoruz.
Herhangi bir kaydı, araması var mı bunları inceliyoruz. Hangi kapıdan gitmek istiyorsa ona yol izin belgesi veriyoruz. Çıkış sırasında forum doldurtarak, imza attırarak onun gönüllülüğünü ispat ediyoruz.
İş insanlarının da Suriye'ye gitmesi gerekiyor, onlara da ihtiyaç var. Meslek odaları ile görüşmemiz sonucunda bunların müracaatlarını alıp bu arkadaşlarımız direkt karşıya geçecekler."
"CUMHURBAŞKANI SURİYE HÜKÜMETİNİN KURULUŞ İLE İLGİLİ TALİMAT VERDİ"
"Cumhurbaşkanımız dün toplanan Kabine'de tüm kabine üyesi arkadaşlarımıza Suriye hükümetinin kuruluş sürecinde oradaki meslektaşımızın yardımıyla ilgili ne varsa bunun için talimatı oldu. Bizde yaşayan Suriyelilerin evrakları ile ilgili Şam ve Halep'teki Büyükelçilik ve Konsoloslukta Göç İdaresi Bürosu kuruyoruz. Kayıtlar burada kullanılacak."







