Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Daire Başkanı Tuğgeneral Tolga Çemrek, yılbaşı tedbirleri kapsamında alınan önlemleri duyurdu. Bu kapsamda, jandarma trafik ve otoyol birimlerinden oluşan toplam 2 bin 23 tim ve 5 bin 250 personelin görev yapacağını belirtti.
Yılbaşı Tedbirleri ve Personel Dağılımı
Tuğgeneral Çemrek, vatandaşların ve ülkeyi ziyaret eden turistlerin yeni yıla güven ve huzur içinde girmelerini hedeflediklerini vurgulayarak, İçişleri Bakanlığı olarak trafik akışının yoğunlaşacağı şehir içi ve şehirler arası yollarda 4 günlük kapsamlı bir planlama yaptıklarını açıkladı. Bu plan dahilinde, jandarma bünyesindeki trafik ve otoyol jandarması timlerinden oluşan 2 bin 23 tim ve 5 bin 250 personelin sahada aktif olarak görev yapacağı ifade edildi.
Teknoloji ve Denetim Yöntemleri
Denetimlerde görev alan her personelin yaka kamerası kullanacağını belirten Tuğgeneral Çemrek, bu uygulamanın denetim kapasitesini artırdığını ve şeffaflığı sağladığını söyledi. Ayrıca, denetimlerde kent güvenlik yönetim sistemleri, dronlar, mobil hız tespit sistemleri, alkolmetre ve uyuşturucu tespit cihazlarının etkin bir şekilde kullanılacağını kaydetti.
Yolcu Otobüsleri ve Motosiklet Denetimleri
Öte yandan, yolcu otobüslerine yönelik denetimlerin de sürdürüleceği ve sivil jandarma personelinin bu denetimlerde yer alacağı belirtildi. Vatandaşların güvenli seyahat etmesi amacıyla şehir içi ve şehir dışı yollarda sivil personel denetimlerinin planlandığı, otobüslerde takograf denetimlerinde yeterliliği olmayan sürücülere izin verilmeyeceği vurgulandı. Emniyet kemerinin önemine dikkat çekilerek, özellikle otobüs yolculuklarında emniyet kemeri kullanımının denetleneceği ifade edildi. Türkiye genelinde kazaların önemli bir kısmına karışan motosiklet sürücülerine yönelik denetimlerin de yılbaşı süresince aralıksız devam edeceği bildirildi.
Kış Koşullarına Karşı Uyarılar
Kış aylarında karşılaşılabilecek risklere de değinen Tuğgeneral Çemrek, özellikle gece saatlerinde sis ve buzlanma riski olan noktaların önceden değerlendirildiğini belirtti. Sürücülere yol ve hava durumu hakkında bilgilendirme yapılacağını, kritik bölgelerde zincir uygulaması ve geçici kısıtlamalar getirilmesinin de değerlendirileceğini söyledi. Tüm sürücülerden trafik kurallarına uymaları, emniyet kemerlerini takmaları ve alkollü araç kullanmamaları istendi. Bir anlık ihmalin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceği hatırlatılarak, kazasız ve sağlıklı bir yıl temenni edildi.








