Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Türkiye'de bilimsel üretkenliği artırmak, nitelikli insan kaynağı yetiştirmek ve araştırma ekosistemini geliştirmek amacıyla başlattığı Veri Analizi Okulu, günlük 30 bin aktif katılımcıya ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Marmara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin işbirliğiyle hayata geçirilen okul, ilk dönemini tamamladı.
93 DERSTE 284 SAATLİK YOĞUN MÜFREDAT
Veri Analizi Okulu, 27 hafta süren ve 93 ders ile 284 saatlik yoğun bir müfredata sahip. Alanında dünyaca tanınan eğitmenler tarafından yapay zeka, temel istatistik, panel veri analizi, psikometri, hesaplamalı sosyal bilimler, dijital beceri bilimleri ve yapay zeka destekli dijital araç uygulamaları gibi çeşitli alanlarda 7 modüllük bütüncül bir eğitim programı sunuluyor. Program tamamen ücretsiz olarak katılımcılara ulaşıyor.
KÜRESEL BİR EĞİTİM MODELİNE DÖNÜŞTÜ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye ve pek çok ülkeden 135 bini aşkın başvuru alan okulun küresel ölçekte bir eğitim modeline dönüştüğünü belirtti. Özvar, "30 bin kişilik günlük katılımın 8 haftadır düşmeden devam etmesi projenin sürdürülebilir başarısını kanıtladı." açıklamasında bulundu. Okulun, Türkiye'nin dijital veri yetenek açığını kapatmak amacıyla başlatıldığını ve akademik çalışmanın yanı sıra gençlere ve tüm insanlara dokunan bir proje olduğunu vurguladı.
SEKTÖR YÖNETİCİLERİ DE TAKİP EDİYOR
Katılımcı profili çeşitliliğine dikkat çeken Özvar, bankacılık, ticaret, sanayi ve sağlık sektörlerindeki üst düzey yöneticilerin de bu dersleri takip ettiğini bildirdi. Ayrıca, yurt dışından benzer modellerin kurulması için teklifler aldıklarını ifade ederek, projenin yakın zamanda diğer ülkelere de açılacağını belirtti. Özvar, üniversitelerin bir araya gelerek dijital yetkinlikleri artıracak benzer projeler üretmesinin Türkiye'nin kalkınmasına ve istihdamına katkı sağlayacağını vurguladı.








