Yünler kırkılıyor, yaz mesaisi başladı

TARIM-HAYVANCILIK Yayınlanma : 23 Haziran 2025 12:30
Yünler kırkılıyor, yaz mesaisi başladı
Yozgat’ta yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte koyun kırkma mesaisi başladı. Çiftçiler, hem hayvan sağlığı hem de yün verimi için kırkım işlemini kendi imkânlarıyla sürdürüyor.

Yozgat’ta havaların ısınmasıyla birlikte koyun kırkma sezonu başladı. Geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçiler, yaz aylarının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan kırkım işlemini, makas veya elektrikli makinelerle kendi imkânlarıyla gerçekleştiriyor.

İl genelinde sürdürülen kırkma çalışmaları, hayvanların yaz sıcaklarında rahatlaması ve sağlıklarının korunması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca toplanan yapağılar, çeşitli alanlarda değerlendirilmek üzere ayrılıyor.

"Koyun kırkma işini kendimiz yapıyoruz"
Sorgun ilçesinde uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Yusuf Taner Yiğit, kırkım çalışmalarını şöyle anlattı:

“Koyunlarımızın kırkımını yapıyoruz. Kendimiz kırkıyoruz makinalarla. Benim hayvancılığa başladığım senelerde adam geliyor, koyunu kırkıyor, yününü alıp gidiyordu. Şimdi 70 liraya kırkıyor, yününü de 5 liraya satıyoruz. Yünü alalım, diye arayanlar oluyor. Mersinli, Balıkesirli, Yerköylü arayanlar var. Yerköy'den gelen arkadaşımıza vermeyi düşünüyorum. Her sene gelir. Yünler artık değerlendirilmiyor. Yaz geldi bu hayvan kırkılmazsa terler, hastalanır. Kırktığın zaman tertemiz oluyor. Aslında biz biraz da geciktik. Kurban Bayramı araya girince yapamadık. Yine bugüne de iyi ki kalmış. Soğuklar oldu. Şimdi daha iyi. Bugüne şükürler olsun.”

Çiftçiler, kırkım işlemini sadece verim ve temizlik açısından değil, hayvan refahı açısından da önemli bir sorumluluk olarak görüyor. Yün piyasasındaki değişkenliğe rağmen bu geleneksel uygulama, kırsal bölgelerde yaşatılmaya devam ediyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.