KENDİ HİKAYELERİNİ YAZAN KAHRAMANLAR

3 Aralık DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ.

2013'te yapılan düzenlemeyle Özürlü, Sakat, Çürük gibi ifadeler, ENGELLİ olarak değiştirilmişti.

Son düzenlemeye göre ÇOCUKLAR İÇİNDE, ENGELLİ YERİNE Özel Gereksinimi var ifadesi kullanılıyor. BU CANLAR Engel tanımıyor.

7 milyarlık dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarı engelli. Nüfusu 83 milyon olan TÜRKİYE'de Engelli canların sayısı 10 milyona yakın.

BU CANLAR Engel tanımıyor.

Zorluklara yokluklara rağmen, yolundan vazgeçmeyen, KENDİ HİKAYELERİNİ YAZAN KAHRAMANLARIMIZ;

  • Ben engelli AHMET değilim. Yalnız Ahmet'im. 2) Ben Hekim Sare'yim. Tekerlekli Doktorum. 3) Vildan Engelim bir sorun değil. Başarımın kaynağı. 4) Cansu Benim için hiçbirşey umutsuz değildir. Zorluklara kalemiyle direndi. . 5) Hikmet Yüzerek yaşama döndü. Şimdi umut dağıtıyor.

YENİLMEZLER Çalışma gücünün asgari %80'nini yitirmiş olanlar, 1.DERECEDE ENGELLİ, %60'ni yitirmiş olanlar 2.DERECEDE ENGELLİ, %40'nı yitirmiş olanlar, 3.DERECEDE ENGELLİ sayılıyor.

Bu engel kategorilerinde olanlara 350 lira ile 1. 400 lira arasında VERGİ MUAFİYETİ uygulanıyor. Bundan ücretli çalışan, serbest meslek erbabı engelli, bakmakla yükümlü engelli kişi bulunan ücretli çalışanlar yararlanabiliyor.

ENGELLİNİN Eğitim, meslek, günlük yaşamları için, özel üretilmiş, Her türlü araç gereç ve özel bilgisayar, programlar Katma Değer Vergisinden (KDV) istisna tutuluyor. SOSYAL DESTEK HATTI Alo 183... 7 gün 24 saat Engellilere hizmet veriyor.

ING Türkiye, Görme Engelli,  lise öğrencilerinin sosyal yaşama bağımsız ve eşit katılımını sağlamak ve ihtiyaçlarına destek olmak için, TGV Toplum Gönüllüleri Vakfı İle işbirliği yaparak BİRLİKTE YÜRÜYELİM Kampanyasına bağışta bulundu. Bu sayede daha çok öğrencinin WeWALK Akıllı baston sahibi olmasına katgıda bulundu. WeWALK Baş hizasındaki engelleri tesbit edip, Görme Engellileri uyarıyor.

TESYEV Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı. Bir gün engelli olmayacağımızın hiçbir garantisi yok. Onun için Vakıf Ailesindeki arkadaşlarımızın yaşama tutunma HİKAYELERİ başarılar ayrı ayrı muhteşem. Onları dinledikten sonra insan kendini sorgulamaya başlıyor.

ÇOĞUMUZ Belki onlar kadar azimli değiliz. Hatta tembelliğimiz diz boyu. Yalnız sıradan derslerini geçmeye çabalayan öğrenciler. BU AİLENİN Bir parçası olan arkadaşlar. Mutlu olmayı çoktan hakediyorlar.

KANSERSİZ YAŞAM DERNEĞİ GİBİ Düzgün ve şeffaf çalışan derneklere desteğimiz sonuna kadar devam etmeli. Kişisel sıkıntıları ve problemleri için, böyle derneklere laf atanları, düzgün çalışmayan, dernek ve vakıf paralarını malesef ceplerine atan yöneticileri ALLAH'A havale ediyorum.  YAŞAMI BEKLETEMİYORUZ Küçük parçalar halinde geliyor. Sonra neler olacağını bilemiyorsun. Engelli canları düşününce duygularım çok yoğun.

Sarayönü'nde Özkan Çetinkaya'yı çok seviyorum. Gözyaşlarım bir göz kıpmamda yükünü bırakıyor. Üzüntüler, aklı örtünce kafam iyi çalışmıyor. Hepimizin hastalık trafiği hiç bitmiyor. Sevdiklerimin yokluğunun acısını bütün hücrelerimde hissediyorum sarsılıyorum. Üstün zekalı değilim. ÇOK akıllı ve zeki de değilim.  Yalnız aklımı kullanmaya çalışıyorum. Hepsi bu. Okulumuza göremeyen canlar gelirdi. O kadar güzel çalar ve söylerler di ki, sesleri harikaydı. Dinlerken, farklı duyguların hepsini yaşıyorsun.

ÖLÜM, kaçınılmaz bir son. Değerlendirilmemiş zaman dilimlerimiz çok olmuştur. Gönlümüzün sesini dinleriz. Gözlemleyerek algılayıp, herşeyin üstesinden gelinmesi gereken bir öğrenme fırsatı olarak görürüz.

YAŞAMAK Çok güzel. Dolu, dolu, güzel, güzel, kusur aramadan olduğu gibi kabul ederek, olayları akışına bırakarak yaşamak gerçekten süper. ÖLÜM Geldiği anda arkamızda kırgın bir gönül kalmasın isteriz.

GÜZELLİĞİ SEVEN ALLAH'IM, Herkesin gönlünü güzellikler donat. Güzel duygular sevgi yaratıyor. GÜLME Vücudumuzun derinliklerinden gelen son derece karmaşık ama, insanı ferahlatan kusursuz bir eylem. BAZEN Bir serçenin kanat çırpışı bile, bizi duygulandırır. Bu duygu seli içinde olmamız dileğiyle. ŞÜKRETMEYİ İhmâl etmeden, bugünü güzel değerlendirmeli. Dün bitti. Yarını bilemeyiz. İNŞALLAH olur diye dua edip, hayalini kurduğumuz herşeyin, çok şükür oldu.

SEVİNCİNİ yaşamamız dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17