Oy kullanmayana ceza var mı? YSK açıkladı

Oy kullanmayana ceza var mı? YSK açıkladı
31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel seçimlerine sayılı günler kala oy kullanmayacak olanlara verilecek cezanın miktarı belli oldu. İşte en son açıklanan cezanın miktarı…

Türkiye yerel yöneticilerini seçmek üzere 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Bu vatandaşlık görevini yerine getirmeyenlere para cezası verilecek.

Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile muhtar adaylarının belli olacağı Mahalli İdareler Genel seçimlerine seçime 4 gün kaldı. Türkiye’de seçim yasalarına göre, oy kullanmamanın para cezası bulunuyor. Cezayı Yüksek Seçim Kurulu veriyor.

SON CEZA MİKTARI 300 TL OLARAK AÇIKLANMIŞTI
2010 yılında yapılan açıklama ile oy kullanmamanın cezası 22 TL olarak açıklanmıştı. 2023 yılında yapılan genel seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti.

31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerde ise ne kadar cezai işlemin uygulanacağı YSK tarafından henüz açıklanmadı.

Öte yandan oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılıyor.

KİMLER OY KULLANAMAZ?
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

Kaynak:HABER MERKEZİ