AİDS insanlığın kabusu

AİDS insanlığın kabusu
Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Dünya AİDS günü sebebiyle insanlığın kabusu olan bu hastalık hakkında bilgi verdi.HIV Enfeksiyonunun 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görüldüğünü anlatan Dr....

Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Dünya AİDS günü sebebiyle insanlığın kabusu olan bu hastalık hakkında bilgi verdi.

HIV Enfeksiyonunun 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görüldüğünü anlatan Dr. Özkardaş, “En sık bulaşma yolu korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır. HIV Enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmektedir. Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır.” dedi.

36,7 milyon HIV taşıyıcısı var
HIV’in önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Özkardaş, “Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2016 yılı raporuna göre; dünyada 2016 yılı içinde yaklaşık 1,8 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 36,7 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.” şeklinde konuştu.

Yüzde 73’ü erkekler
Erkekler arasında bu hastalığın daha yaygın olduğunu ifade eden Dr. Özkardaş şöyle konuşdu: “Bakanlığımıza 1985’den günümüze kadar toplam 15 bin 54 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların yaklaşık %73’ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık %17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak üzere, birimlerimiz tarafından yapılan bildirimler kodlu bir şekilde yapılmaktadır. Kişilerin bilgileri üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır.”