Çiğdem bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı

Çiğdem bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban kesecek olanlara önemli uyarılarda bulundu. Yaşanan hayvan sirkülasyonunun bazı salgın ve bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini...

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban kesecek olanlara önemli uyarılarda bulundu. Yaşanan hayvan sirkülasyonunun bazı salgın ve bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini belirten Çiğdem, önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Çiğdem, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte artan hayvan hareketlerinin salgın ve bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini bildirerek, birtakım önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Kurbanlık hayvanların, şehir ve beldelerde çalışma izni almış mezbaha ve kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde kesileceğini açıklayan Çiğdem, kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların kedi ya da köpeklere verilmemesi gerektiğini, bu organların gömülerek imha edilmesinin daha uygun olacağını vurguladı.

Kurbanlık hayvan satan kişilerin, sattıkları hayvanlara ait pasaportun satıcıyla ilgili kısmına ‘Kurbanlık olarak satıldı’ ibaresini yazarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini anımsatan Çiğdem, “Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri, pasaportları ve numaraların listesi komisyonca görevlendirilmiş personel tarafından Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Köylerde kesilecek sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları, vatandaşlarımız tarafından mahalle ve köy muhtarlarına teslim edilmelidir. Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ile izlenmesi yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, buna bağlı uygulama talimatı da yayımlanmış olup, kulak küpesi takılı olmayan ve nakil belgesi bulunmayan küçükbaş hayvanlar için menşe şahadetnamesiyle sağlık raporu verilmeyecektir. Çalıntı ya da belgesiz hayvan nakillerinin engellenmesi amacıyla Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alacaktır.” dedi.