Ladikli Ahmet Ağa ile ilgili kültürel çeşitlenme (Son)

Ladikli Ahmet Ağa ile ilgili kültürel çeşitlenme (Son)
Lâdik’te bulunan ve Ahmet Ağa’nın kabrinin de bulunduğu mezarlığın adı Ladikli Ahmet Hüdai Kabristanıdır.

KONYA’DA BİR PARKA ADININ VERİLMESİ

Bunun yanında Konya’ya Afyonkarahisar güzergahından girerken, aynı zamandan Lâdik güzergahı, Selçuk Üniversitesi’nin kampusunu geçtikten sonra sağ tarafta tramvay yolunun kenarında bulunan park Ladikli Ahmet Hüdaî Parkı adını taşımaktadır.

Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün internet sitesinden aldığımız verilere göre parkla ilgili kısa bilgiler şöyledir: ‚Lâdikli Ahmet Hüdaî Parkı, İstanbul Çevre Yolu Selçuk Üniversitesi güzergâhı boyunca devam eder ve yaklaşık olarak 4,5 km uzunluğa sahiptir. Parkın genişliği güzergâh boyunca 7-30 m arasında değişmektedir.

Raylı sistem güzergahı boyunca vatandaşlarımıza sağlı sollu devam eden yeşil alanı ile güzel bir manzara oluşturarak keyifle seyahat etmelerine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda yürüyüş ve spor yapmaya son derece elverişli parklarımızdan biridir. Toplam alan: 215.500m²

ladikli-ahmet-aga-odasinin-ziyaretci-almasi.jpeg

ODASININ ZİYARETÇİ ALMASI

Anadolu’da köy odası geleneği geçmişten günümüze yaşatılan değerlerden biridir. Bugün köylerden şehirlere göçün hızlanması, teknolojinin gelişmesi ve dolayısıyla insanların birlikte oldukları mekânların değişmesi ve çeşitlenmesi, vb. etmenlerle köy odası geleneği köylerde yavaş yavaş kaybolmaktadır.

Lâdik’te Ahmet Ağa denilince bugün ziyaret edilecek yerler arasında, akıllara kabrinden sonra odası gelmektedir. 14 Ağustos 2014 tarihinde ziyaret ettiğim odasında, Ahmet Ağa’nın odasının hâlâ ziyaretçi aldığına şahit oldum.

Biz iki kişi odaya misafir olarak gittiğimizde, odada dört kişi misafir ve ziyaretçi olarak bulunmaktaydı. Odadan ayrıldığımız esnada dört kişi, muhtemelen iki eş, ziyarete gelmişlerdi.

Aslında odanın kandil günleri ve diğer günler Ahmet Ağa’ya hürmeten ziyaret edilmesinde, halk arasında Ahmet Ağa döneminde odaya Hz. Hızır’ın geldiğine inanılmasının etkisi vardır. İnsanların buradaki amacı, kulaktan kulağa duydukları ya da okudukları efsanelerdeki olayların bir kısmının mekânı olan Ahmet Ağa’nın odasını görme istekleridir. Aslında bu efsaneler odayı âdeta kutsal hâle getirmiş ve son yıllarda ziyaretçi sayısının artmasına vesile olmuştur.

Ali Kaya’ya Ahmet Ağa’nın odasını sorduğ

ladikli-ahmet-aga-odasinin-ziyaretci-almasi.jpg

umda şöyle demiştir: ‚Yokarda odası var. Mesela, böyük delanlıyken, sizin gibiyken, odasına gidelim de elini öpelim derdik bayramda. Benim tarlamın dibinde tarlası varıdı. Gızı da varıdı. Sıddık. Beraber çit sürerlerdi. Öteki ôlanların ikisi de asgerdeydi de.

Ayrıca, Halime Kaya, Ahmet Ağa’nın babasının (Hasan Dağlı/Karaca Hasan) en yakın arkadaşlarından olduğunu ve babasının odasında sık sık oturduklarını şöyle ifade etmiştir:

En çok yokarda babamın odasında otururlar, kakarlar. Bende ôle bi şiy yok yav. Yapman Allah aşkına dirdi. Babamın birinci argadaşı. Odaya, derse otururlar, tesbih çekerler. Sohbet ederler. Ben çok ekmek virdim odada Şıh Amet Dede’ye.

Babamın argadaşıydı. Bizim odamıza onun odasından çok gelirlerdi. Şıh Amet Dede gice gelirdi. Otururlar, tesbih çekerledi. Hu, hu, derse dururlardı. Babam dirdi. ‘Yavrum accik kâvatlı goy, ge de accik bunlar yisinler.’

Babamın çok argadaşıydı, çok fotoğrafları var *Babam+ Karaca Hasan soyadımız da Dağlı’ydı. *Ahmet Ağa:+ ‘Ben de bi şiy yok ya. Baâ gelmen yav. Bu hacı ağaya gelin yav. Yidirdir, içirtir, benden iyidir yav’ dirdi. ‘Ben çok cahil bi adamım’ dirdi.‛

Bugün Ahmet Ağa’nın odası korunmaya çalışılmakta ve ziyaretçilere açık tutulmaktadır.

***

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINLARI: 8

TARİH, KÜLTÜR, SANAT, TURİZM VE TARIM AÇISINDAN ULUSLARARASI SARAYÖNÜ SEMPOZYUMU (24-26 EKİM 2014 KONYA) BİLDİRİ KİTABI

Sinan GÖNEN *

*Doç. Dr. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi/Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı, [email protected].

Kaynak:HABER MERKEZİ