NE KADAR SU TÜKETMELİYİZ?

Uzmanların aşırı sıcaklardan korunma yöntemi olarak vurguladığı en önemli konu şüphesiz ki su tüketimi. “Su içmek için susamayı beklemeyin” uyarısı yapan uzmanlar, özellikle ter yolu ile sıvı kaybı yaşandığından bol su tüketilerek vücudun sıvı dengesinin korunması gerektiğinin altını çiziyor.

Günde en az tüketilmesi gereken su ihtiyacının herkesin bildiği üzere 2-2,5 litre olduğunu söyleyen uzmanlar, sıvı tüketim oranlarına göre bu ölçünün artabileceğini ya da azalabileceğini söylüyor. Sıvı kaybının su ile giderilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, asitli, gazlı içeceklerden uzakta doğal ve taze içeceklerin tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için alması gereken kalori 1 ml sıvı tüketilmelidir. Bundan dolayı herkesin tüketmesi gereken sıvı miktarı farklıdır.

Vücudumuzda eksilen sıvıyı su olarak alınması gerektiğini belirten uzmanlar, “Eğer çok fazla su tüketemiyorsak hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmelidir. Yani su içmek için susamayı beklememek gerekir” dedi

BOL BOL MEYVE TÜKETİN

Uzmanlar, günlük tatlı ihtiyacımızı mevsim meyveleri olan karpuz, çilek, kiraz, üzüm gibi meyvelerden karşılanabileceğini iletiyor ve ekliyor “ Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur.

Lif tüketimi bağırsakların rahat çalışmasını sağlıyarak, kabızlığı önlemektedir. Salatalık, domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır.”

Öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünler de eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir” diyor.

YAĞLI GIDALARDAN VE AĞIR TATLILARDAN UZAK DURUN

Yaz aylarında yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış, ızgara veya haşlama besinler tercih edilmeli. Yağsız kırmızı et haftada 2-3 defa olmak üzere balık, tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir.

Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi