Yerel seçim sonuçları temelinde, dünden bugüne Sarayönü (1)

Yerel seçim sonuçları temelinde, dünden bugüne Sarayönü (1)
Geçmişten günümüze "Sarayönü"Yerel seçim sonuçları temelinde, dünden bugüne Sarayönü (1)

Konya ilimize bağlı bir ilçe olan Sarayönü, İç Anadolu Bölgemizde yer alır. Konya’ya uzaklığı yaklaşık 50 km civarında olup, yörede tipik karasal iklim hüküm sürer.

Gece ve gündüz arası ısı farkının son derece yüksek olduğu yörede en soğuk ay Ocak ve Şubat ayları, en sıcak ay ise Temmuz ayıdır. Bitki örtüsü bakımından fazlaca zengin olmayan yörede, ağırlıklı olarak bir bozkır görünümündedir.

Daha önceleri Kadınhanı ilçesine bağlı bir bucak iken, 1959 yılında ilçe olmuştur. Güneyinde Lâdik dağlarının çevrelediği ilçenin kuzeyinde Cihanbeyli, batısında Kadınhanı ve doğusunda Konya yer almaktadır. Torosların bir uzantısı durumundaki Sultan dağları ve Lâdik dağları ile çevrilmiş durumda olan ilçenin denizden yüksekliği 1060 metre civarındadır. Araştırmada, Konya ilimizin önemli ilçelerinden biri olan Sarayönü’nün, geçmişten günümüze siyasi yapısı görünümü ve bu yapıda yaşanan değişim araştırıldı. Konu yerel seçim sonuçları temel alınarak irdelendi.

Bu araştırmada, Orta Anadolu Bölgemizin en önemli yerleşim birimlerinden biri olan Konya ilinin, Sarayönü ilçesinin yerel siyasi yapısı ve bu siyasi yapının Türkiye’nin genel siyasi yapısı içindeki yerinin incelenmesi hedeflendi.

Yapısal-işlevselci bir sosyolojik bakış açısı ile gerçekleştirilen çalışmada, ağırlıkla siyaset sosyolojisinin yöntem ve teknikleri kullanıldı. Sarayönü kırsalı ve kent merkezinde, yerel siyasi erkin oluşumu, siyasi yelpazede şekillenişi, siyasi gücün partiler arasındaki dağılımı ve değişim düzenliliklerinin araştırılmıştır.

Ülkemizin ve İç Anadolu Bölgesi’nin müstesna illerinden biri durumundaki Konya’mızın, yerel siyasi yapısının ele alındığı bu araştırmada, araştırmanın çalışma evreni olarak Sarayönü seçildi.

Ağırlıklı olarak betimleyici türden bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada örnekleme zaman kesitinde yapıldı. Bir başka ifadeyle, 1959 yılında bağımsız bir ilçe haline gelen Sarayönü ilçemizin siyasi yapısı incelenirken çalışma kapsamına, 1963-2014 yılları arasında gerçekleşen 11 yerel seçimin sonuçları dâhil edildi.

Araştırmada temel veri kaynağı olarak TÜİK (2014) ve TODAİE-YerelNet (2014)’in verileri esas alındı. Bu veri kaynaklarında yer alan yerel seçim sonuçları, daha net bir anlatımla 1963’ten günümüze Türkiye’de gerçekleşen 11 yerel seçimin sonuçları Türkiye geneli ve Sarayönü özelinde incelenerek ana veri seti oluşturuldu.

Xxx

Kaynak: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINLARI: 8

TARİH, KÜLTÜR, SANAT, TURİZM VE TARIM AÇISINDAN ULUSLARARASI SARAYÖNÜ SEMPOZYUMU (24-26 EKİM 2014 KONYA) BİLDİRİ KİTABI

D. Ali ARSLAN (Mersin Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji bölümü öğretim üyesi. Sosyolog ve Siyaset Bilimci.)

Sadettin BAŞTÜRK (Dicle Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Yeniçağ Tarihi Öğretim Üyesi, Tarihçi)

Kadir ULUSOY (Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi, Tarihçi. )

Gülten ARSLAN (Siyaset Bilimci ve Siyaset Araştırmacısı. )