Er Rafi'u

Bugün de Allah’ın 99 isminden biri olan Er-Rafi esmasının manasını derledik. Bilgi paylaşılınca düşünce dünyamız daha da zenginleşiyor.

Biz de onu yapmaya çalışıyoruz.

Er Rafi yükselten ve yücelten istediğinin kademe olarak yüksek mertebelere çıkaran anlamındadır. Er Rafi esması ise istediğini istediği şekilde yükseltmeye ve yüceltmeye muktedir olan Allah’ın adı anlamına gelmektedir

Er-Rafi, Allah’ın 99 isminden biri olup Kur’an-ı Kerim’in farklı ayetlerinde de geçen bir sıfattır. Bu bağlamda Vakıa Suresi’nin 3. ayeti ile En’am Suresi’nin 8. ayetinde Er-Rafi esması ile karşılaşılmaktadır

Er-Rafi, Allah’ın; yücelten, yükselten ve şeref veren olduğunu niteleyen bir esmadır. Bu bağlamda, Allah’ın dilediği insanı diğer kullarından üstün kılma özelliği vardır. O, dilediğini zengin yaparken; dilediğini de yoksulluk ile sınamaktadır. İstediğine iman ve ibadet bahşedip cennete sokmaktadır. İstediği kulunu düştüğünde kaldıran ve yükseltendir. Bu bağlamda, Allah her şeye gücü yetendir, hikmet ve kudret sahibidir.

Hz. Muhammed bir hadisinde müminlerin sabır gösterdiği zaman Allah katındaki mertebelerinin artacağını söylemiştir. Bu bağlamda Er-Rafi esması da bunun gibi faziletlere erişmek için çekilmektedir. Er-Rafi isminin anlamını bilen kimselere de Allah tarafından değer görmüş diğer kişilere değer vermesi öğütlenmektedir

Resulullah buyuruyor:

"Kendisine haksızlık yapılan bir kul, buna sabrederse, Allah onun izzet ve onurunu daha fazla artırır. Allah için alçak gönüllü olan kulu, Allah mutlaka yükseltir"

Yükselmek; yüksek makam ve mevkilere sahip olmak, iktidar olmak, miskin ve yoksullara karşı büyüklenmek, malının çok ve işinin düzgün oluşuyla övünmek demek değildir. Bu özelliklere sahip olmak, övgüyü ve yükselmeyi hak etmek anlamına gelmez. Asıl şeref ve onur, yüksek mevki ve makam, Allah'ın başarılı kılmasıyla elde edilendir. Böyle ve onur şeref, Allah'ı tasdik etmeyi, emir ve yasaklarına uymayı, O'nun yolunda yürümeyi, kalbi arındırmayı ve O'nunla sevinmeyi sağlar. Bu onura sahip olan kimse, Rabb'inden karşılık bulur.

Allah'ın insanları yükselttiğini, ahirette müminlerin derecelerini yükselteceğini, böylece onları mutlu kılacağını ve şereflerini artıracağını ifade eder. Kur'an-ı Kerim'de isim olarak yer almayan Râfi, esmâ-i hüsnâyı sayan hadiste (Tirmiz, Da'vaat, 82) geçmektedir. Yükselmek isteyen O'nun rızasını kazandıracak amellerle bu yoldaki özlemini ortaya koymalıdırlar. Zira O dilemedikten sonra kimse kendiliğinden yükselemez.

Cumamız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi