300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 0

    Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Gezlevi Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 300 yıllık yekpare mermer dibek, geçmişten gelen kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunuyor.

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 1

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 2

    Bu asırlık dibek, özellikle kekik, buğday ve mısır gibi ürünlerin işlenmesinde mahalle sakinleri tarafından tercih ediliyor.

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 3

    Teknolojinin gelişmesine karşın eski yöntemleri tercih eden köy halkı, atalarından kalan bu mirası korumak için çaba gösteriyor.

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 4

    62 yaşındaki Meryem Sevinç, dibekle olan ilişkisini şu şekilde ifade ediyor: "Bu dibek 300 seneden fazladır burada. Köyde herkes bir şey dövmek için buraya gelir. Ortak kullanılan bir dibek."

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 5

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 6

    Meryem Sevinç, teknolojik gelişmelere rağmen geleneksel yöntemleri terk etmediklerini vurgulayarak, "Bu dibek varken mutfak robotuna gerek kalmıyor. Elimizin emeği, alnımızın teriyle tokmakla dövüyoruz. Atalarımız bize böyle bırakmış, biz de koruyoruz. Ben 45 senedir burada kullanıyorum" diyerek durumu özetliyor.

  • 300 yıllık dibek, köyün kültürel mirası oldu 7

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.