Bakan Kurum: COP31, müzakereden uygulamaya geçişi simgeleyecek
-
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan'da düzenlenen Küresel Bakü Forumu'nda yaptığı konuşmada, COP31'in 'Geleceğin COP'u' olarak değerlendirileceğini belirtti. Kurum, sadece müzakere salonlarında alınan kararların değil, sahada uygulanan ve takip edilen bir COP süreci istediklerini vurguladı.
-
Bakan Kurum, COP sürecinin hayata geçirilmesi gereken eylemlerle canlı tutulabileceğine dikkat çekerek, Türkiye'nin COP31 vizyonunun 'diyalog, uzlaşı ve aksiyon' temelinde olacağını ifade etti. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin, COP31'de Antalya'da tüm dünyanın dikkatini denizlere ve okyanuslara çekmek istediğini belirten Kurum, denizlerin ve göllerin temizliği için finansman sağlanması gibi projeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu bağlamda COP'u canlı tutmak için metinleri sahaya indirme yükümlülüğü hissettiklerini dile getirdi.
-
Kurum, Türkiye'nin 'COP31 Eylem Ajandası' kapsamında Sıfır Atık Projesi'ni daha da yaygınlaştırmayı, gençlerin iklim eylemine katılımını artırmayı ve gelişmekte olan ülkelere destek sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Finansman, teknoloji ve veri temelli uygulama araçlarının güçlendirileceği bu süreçte, hiçbir ülkenin geride bırakılmadığı bir COP süreci yürütme hedefinde olduklarını sözlerine ekledi. Bu duruşun, Türkiye'nin dış politikadaki temel prensiplerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyaya verdiği mesajı yansıttığını ifade etti.








