Bursa'nın kuraklık kabusu bitti: Barajlar doldu, Uludağ'da kar kalınlığı rekor kırdı!
-
Evliya Çelebi'nin 'Velhasıl sudan ibarettir' diye tanımladığı Bursa, geçen yıl yaşadığı susuzluk sıkıntısının ardından bu yıl yağışlarla adeta nefes aldı. Barajlar ve göller dolup taşarken, dereler coşkulu bir şekilde akıyor. Uludağ'da ise nisan ayına gelinmesine rağmen 1,5 metre kar kalınlığıyla dikkat çekiyor.
-
Bursa'nın son birkaç yıldır kuraklıkla mücadele eden bölgeleri, 2026 kış yağışlarıyla birlikte berekete kavuştu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Şubat ayında uzun yıllar yağış ortalaması 75 kilogram olan şehre, bu yıl 129 kilogram yağış düştü. Karacabey, Mustafakemalpaşa, İznik, Gürsu, Kestel ve Yenişehir gibi tarımsal üretimin önemli merkezlerinde de metrekareye düşen yağış miktarı ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Mart ayında da benzer bir tablo yaşanırken, Bursa geneline metrekare başına 92,8 kilogram yağış düştü.
-
Geçen yıl sonbaharda su seviyesi yüzde 0'a kadar düşen barajlar, bu yılın yağışlarıyla yüzde 93'ün üzerine çıktı. Uluabat Gölü'nde su seviyesinin yükselmesiyle birlikte, 15 yıldır görülmeyen bir durum yaşanarak göl sularının çevresindeki yollar kapandı ve Gölyazı Mahallesi'nin bazı bölgeleri sular altında kaldı. Akçalar Mahallesi tarafında ise yazlık ve bungalov evler haftalardır göl suları altında bulunuyor. Karacabey'de hububat ve sebze ekili araziler suyla kaplanırken, çiftçiler ekim için suların çekilmesini bekliyor. Gürsu ve Kestel'deki şeftali, armut ve sebze bahçeleri de yağışlar ve kanal taşmaları nedeniyle sular altında kaldı. Gölbaşı Göleti'ndeki su miktarında da önemli bir artış gözlendi. Yağışların devam etmesi halinde, Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların kapaklarının açılabileceği belirtiliyor.
-
-
-








