Çocuklar Dünya Günü'nde doğayla iç içe: AB Bilgi Merkezi'nden 'Benim Renkli Dünyam' etkinliği
-
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bünyesindeki Samsun AB Bilgi Merkezi, 'Dünya Günü' vesilesiyle çocuklarda çevre bilincini pekiştirmek amacıyla 'Benim Renkli Dünyam: AB Çocuk Buluşması' adlı kapsamlı bir etkinlik düzenledi. Doğanın Çocukları Akademisi (DOÇAK) tesislerinde gerçekleştirilen bu özel buluşmaya, Samsun merkezdeki çeşitli ilköğretim okullarından 50 öğrenci katıldı. Etkinliğin temel amacı, çocukların doğa ile olan bağlarını güçlendirmek, sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları edinmelerini sağlamak ve iklim değişikliği konusunda farkındalıklarını artırmaktı.
-
Katılımcı öğrenciler, yalnızca teorik bilgilerle sınırlı kalmayıp, doğrudan deneyimleyerek öğrenme fırsatı buldular. Avrupa Birliği'nin iklim eğitimi, çevre koruma politikaları ve döngüsel ekonomi ilkelerinden esinlenilerek hazırlanan içerikler, çocuklara kaynakların verimli kullanımı, atıkların geri dönüştürülmesi ve doğayla uyumlu yaşam pratikleri gibi konuları uygulamalı olarak aktardı. 'Yaparak ve yaşayarak öğrenme' felsefesiyle şekillenen bu yaklaşım, öğrencilerin günlük yaşamlarında uygulayabilecekleri çevre dostu davranışları somut örneklerle keşfetmelerini sağladı.
-
Etkinlik, çocukların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını harekete geçirecek zengin içeriklerle donatıldı. Samsunlu hikâye anlatıcısı Canan Demirci'nin sunduğu Dünya Günü temalı masal çalışması, çocukların doğaya karşı empati kurmalarına destek oldu. Geri dönüşüm temelli cam sanat atölyesi ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü'nden gönüllü akademisyen ve öğrencilerin katkılarıyla gerçekleştirildi. Bu bölümde, atık camlar özel tekniklerle eritilerek yeniden kullanılabilir yüzeylere dönüştürüldü ve çocuklar bu cam parçalarını boyayarak kendi sanatsal ürünlerini ortaya çıkardılar. Etkinlik boyunca gerçekleştirilen gözlem ve grup çalışmaları, çocukların sosyal becerilerini geliştirirken, doğayı bir değer olarak görme bilincini de pekiştirdi.
-








