Eczacılık krizi büyüyor: Yılda 3800 mezun işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya
-
Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczacılık sektöründeki vahim istihdam sorununa dikkat çekerek, her yıl mezun olan yaklaşık 3 bin 800 eczacının işsizlikle yüzleştiğini belirtti. Bu durumun, ülkenin genç insan sermayesinin boşa harcanması anlamına geldiğini vurguladı.
-
Bilimsel eczacılığın 187. yıl dönümü dolayısıyla Samsun'da düzenlenen törende konuşan Karacan, plansız açılan eczacılık fakülteleri ve artan kontenjanların sektörü ciddi bir istihdam darboğazına sürüklediğini dile getirdi. Karacan, 2001 yılında sadece 8 olan eczacılık fakültesi sayısının bugün 64'e ulaştığını, ancak bunların yalnızca 19'unun tam akredite eğitim verebildiğini ifade etti. Bu plansız büyüme sonucunda, 2017'de bin 448 olan yıllık mezun sayısının 2025'te 3 bin 868'e fırlayacağını, her yıl yaklaşık 3 bin 800 eczacının mezun olacağını ve fakültelerde halen 25 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.
-
Karacan, yalnızca yeni mezunların değil, kamu eczacılarının da kadro yetersizliği, özlük hakları ve çalışma koşulları gibi yapısal sorunlarla mücadele ettiğini sözlerine ekledi. Eczacıların sağlık sistemi içindeki rolünün daha da artırılması gerektiğini savundu. Konuşmasının sonunda, Türk Eczacıları Birliği'ni oluşturan ilk 8 oda arasında yer alan Samsun Eczacı Odası'nın 70. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Karacan, bu köklü çınarın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Törende, çeşitli sağlık kuruluşları tarafından anıta çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
-








