Gizli kalp krizi riski yapay zeka ile ortaya çıkıyor: Bolu'da çığır açan teknoloji
-
Bolu'da düzenlenen bir sağlık etkinliğinde tanıtılan yapay zeka destekli sistem, vatandaşların kalp yaşını hesaplayarak gizli kalp krizi risklerini ortaya çıkarıyor. Kardiyolog Dr. Esad Çekin, obezite, sigara kullanımı ve kalp krizine bağlı ölümlerde Türkiye'nin Avrupa'da üst sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, bu tür teknolojik gelişmelerin halkın bilinçlenmesi ve erken tanı için büyük önem taşıdığını vurguladı.
-
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi topluluklarından Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu tarafından organize edilen 'Sağlık Sokağı' etkinliğinde, tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinden öğrenciler çeşitli sağlık konularında bilgilendirme yaptı. Meme kanseri, akılcı ilaç kullanımı, ağız ve diş sağlığı ile sigara bırakma gibi konularda vatandaşlara rehberlik eden öğrenciler, aynı zamanda ailelerin danışmanlık aldığı sırada çocuklar için de özel bir alan oluşturdular. Bu alanda psikoloji bölümü öğrencileri çocuklarla ilgilendi. Etkinliğin öne çıkan bölümlerinden biri ise Kardiyolog Dr. Esad Çekin'in yapay zeka sistemiyle kalp taraması yapmasıydı.
-
Dr. Esad Çekin, geliştirdiği 'Kalp Yaşı' isimli yapay zeka uygulaması hakkında bilgi vererek, sistemin kalp rahatsızlıkları olabilecek bireylerde erken teşhis yöntemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Türkiye'nin obezite, sigara içme ve şeker hastalığı oranlarında Avrupa birincisi olduğunu ve bunun sonucunda kalp krizi kaynaklı ölümlerde de zirvede yer aldığını ifade eden Dr. Çekin, "Eurostat verilerine göre yüzde 10,8 ile kalp krizi kaynaklı ölümlerde Avrupa birincisiyiz. Toplum sağlığı açısından en öncelikli şey, kalp hastalıklarını yönetebilmek ve kalp krizlerine karşı farkındalık oluşturabilmektir. Bunun için erken tanı imkanlarını artırmamız ve toplumsal düzeyde farkındalığı yükseltmemiz gerekiyor" dedi. 'Kalp Yaşı' uygulamasının, bireylerin kalp riskini yaş olarak ifade ederek, önlem almaya daha fazla motive ettiğini ve birçok hastanın hayat tarzını değiştirmesine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Dr. Çekin, "İnsan, damarları kaç yaşındaysa aslında o yaştadır. Takvim yaşını geriye alamayız ama kalbimizi gençleştirebiliriz." diyerek uygulamanın koruyucu yönünü vurguladı. Etkinliğe katılan ve bir yıldır Dr. Çekin'in hastası olan Zafer Gülsal da, uygulamanın kendisi için ne kadar faydalı olduğunu ve Dr. Çekin sayesinde sağlığının iyileştiğini belirtti.
-
-
-








