İstanbul Boğazı'nda dijital devrim: Gemilere 7/24 kesintisiz internet hizmeti geliyor!
-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'un kritik suyollarında dijitalleşmeyi ileri seviyeye taşıyacak iki önemli projeyi duyurdu. Kurulacak yeni istasyonlarla gemilere haftanın 7 günü, 24 saat kesintisiz haberleşme hizmeti sunulacak.
-
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek 'Denizciliğin İnterneti Projesi' ve NAVDAT Projesi sayesinde Türkiye'nin deniz haberleşme ve izleme altyapısı güçlendirilecek. Bu projeler, özellikle İstanbul Boğazı gibi yoğun gemi trafiğine sahip bölgelerde dijitalleşmeyi hızlandırarak seyir güvenliğini artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, geleneksel sistemlere ek olarak uzak menzil haberleşme altyapıları devreye girecek ve veri iletişimi güvence altına alınacak. Boğaz'ın stratejik noktalarına yerleştirilecek yüzer seyir yardımcıları ve fener kulesi, hidrografik, meteorolojik ve gemi seyir bilgilerini anlık olarak tespit edebilecek şekilde tasarlandı. Bu sayede gemi trafiği yönetimi daha etkin hale gelecek, operasyonel kabiliyetler artacak ve acil durum müdahaleleri desteklenecek.
-
NAVDAT Projesi ile deniz haberleşme sistemlerinde önemli bir modernizasyon sağlanacak. İstanbul'da kurulacak NAVDAT alıcı ve verici istasyonları sayesinde gemilere grafik, metin ve multimedya içerikleri çok daha hızlı bir şekilde iletilebilecek. Mevcut sistemlere kıyasla daha yüksek veri aktarım kapasitesi sunan NAVDAT, gemi ve kıyı istasyonları arasındaki iletişimi güçlendirerek denizcilik operasyonlarının etkinliğini artıracak. Ayrıca, deniz kazalarının önlenmesi için daha hızlı uyarı sistemleri devreye girecek. Bu sayede deniz haberleşme altyapısı daha modern, daha güçlü ve uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecek.








