Kapadokya'da kooperatifçiliğin geleceği şekilleniyor: Anadoludakiler Kampı başladı
-
Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Anadoludakiler Projesi'nin önemli bir parçası olan Anadoludakiler Kooperatifçilik Kampı, Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde kapılarını araladı. "Anadolu’daki Bereket, Birikim ve Beceri" mottosuyla yola çıkan bu etkinlik, 20-24 Temmuz tarihleri arasında üniversitenin Mustafapaşa Yerleşkesi'nde yoğun bir eğitim programıyla devam edecek.
-
Kampın açılışında konuşan Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, kooperatifçiliğin sadece bir ekonomik model olmanın ötesinde, birlikte öğrenme, yönetme ve küresel pazarlarda yer alma potansiyeli taşıdığını vurguladı. Karasar, "Mesele sadece birlikte üretmek ya da kâr etmek değil; birlikte öğrenmek, birlikte yönetmek, birlikte yürümek, markalaşmak ve birlikte dünya piyasalarında yer almaktır. Türkiye’nin bu konuda çok büyük tarihi birikimi var. Vakıf medeniyetinin ve ahilik geleneğinin devamcılarıyız. Kooperatifçilik bizim için dışarıdan ithal edilmiş bir model değil, medeniyet hafızamızda yer alan bir yaklaşımdır," diyerek, kooperatifçiliğin köklü bir kültürel mirasa dayandığını belirtti.
-
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ise Anadolu'nun sahip olduğu potansiyelin yeterince fark edilmediğini belirterek, "Anadoludakiler, Anadolu’nun ikinci keşfidir," ifadesini kullandı. Şimşek, kalkınmanın artık büyük şehirlerden başlamadığını, yerel ürünlerin korunması, kadınların üretime katılımı, gençlerin bölgelerinde kalması ve kültürel mirasın ekonomiye kazandırılması gibi faktörlerin önemini vurguladı. Üretilen değerin bulunduğu yerde nasıl büyütülebileceği sorusunun önemine dikkat çeken Şimşek, katma değerin sadece sanayiyle değil, örgütlenme, kalite, güven, markalaşma ve kolektif üretim anlayışıyla da artırılabileceğini kaydetti. Beş gün sürecek kampta, kooperatifçilik, markalaşma, pazarlama, yerel kalkınma, sürdürülebilir üretim ve girişimcilik konularında eğitimler ve uygulamalı çalışmalar yapılacak, katılımcılar uzmanlarla bir araya gelecek.
-








