Karadeniz'den giren İHA, F-16'lar tarafından kontrollü şekilde düşürüldü
-
Milli Savunma Bakanlığı, Karadeniz yönünden Türkiye hava sahasına giren bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) F-16 savaş uçakları tarafından takip edildikten sonra kontrollü bir müdahaleyle düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, 15 Aralık 2025 tarihinde tespit edilen İHA'nın, hava sahası emniyeti ve vatandaş güvenliği için gerekli tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından en uygun noktada imha edildiğini belirtti.
-
MSB açıklamasında, İHA'nın düşük radar kesit alanı ve tespit zorluğu nedeniyle radar, elektro-optik, elektronik harp ve erken ihbar sistemlerinden elde edilen çoklu verilerin karşılıklı doğrulamasıyla sürecin yürütüldüğü vurgulandı. Kontrolden çıktığı anlaşılan araç, yerleşim alanlarına risk oluşturmayacak şekilde, sivil havacılık emniyetini de önceleyen ihtiyatlı bir yaklaşımla havada vurularak imha edildi. İHA'nın çok küçük parçalara ayrılıp geniş bir alana dağılması nedeniyle sahada bütünlüklü enkaz tespitinin zor olduğu, arama-tarama faaliyetlerinin ise titizlikle sürdürüldüğü ifade edildi.
-
MSB Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk'ün haftalık basın toplantısında, son bir haftada 6 PKK'lı teröristin teslim olduğu, sınır güvenliği operasyonlarında 192 kişinin yakalandığı ve 284 kilogram uyuşturucu maddenin ele geçirildiği açıklandı. Ayrıca, İsrail'in Suriye ve Lübnan'daki saldırıları ile Gazze'deki tutumunun bölgesel barışı tehdit ettiği vurgulandı. Savunma sanayii alanında ise L-UMTAS füzesi, HİSAR-O, KARAOK, modernize M60T tankı, Bayraktar TB-3 SİHA'nın envantere alındığı ve 7'nci T-70 helikopterinin 23 Aralık'ta teslim edileceği duyuruldu.
-
MSB, İHA olayının ardından Karadeniz'de devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu tür olumsuzluklar konusunda her iki tarafın da daha dikkatli olmaları hususunda ilgili makamlara ikazda bulunulduğunu açıkladı. Bakanlık, hava savunma sisteminin zaafiyet içinde olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, sistemin 7/24 esasına göre çalıştığını ve sürekli geliştirildiğini belirterek, spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemesi çağrısında bulundu.








