Kuşadası'nda 469 caretta caretta yavrusu denize kavuştu
-
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, 2011 yılından bu yana caretta caretta deniz kaplumbağaları kumsallara yumurta bırakmaya devam ediyor. Bu yıl ise bölgede 9 yuvadan 469 yavru denizle buluştu. İklim değişikliğinin etkisiyle kaplumbağaların yuva yerlerinin kuzeye doğru kayması gözlemlenirken, her yıl yuva sayısında artış yaşanıyor.
-
Bu yıl Kuşadası'nda 7, Didim'de 2, Efes, Selçuk Pamucak'ta 2, Gümüldür ve Özdere'de ise birer yuva tespit edildi. Aydın ve İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri'nin iş birliğiyle yuvalar, kafesleme sistemiyle koruma altına alındı. Site yönetimlerinin de desteğiyle, 9 yuvadan 469 yavru çıkışı gerçekleştirildi ve yavrular denize bırakıldı.
-
Kuşadası'ndaki bir yuvada, kuluçka süresi bitmesine ve yuvanın çökmesine rağmen yavruların çıkışının olmaması üzerine kontrol açılışı yapıldı. Tüm yavruların yumurtadan çıktığı, ancak kum yüzeyine yakın beklediği görüldü. EKODOSD Bilim Danışmanı Prof. Dr. Oğuz Türkozan'ın görüşü alınarak, yavruların sıcakta yanıp ölmemesi için karanlık bir odada bekletildi ve akşam saatlerinde vatandaşlarla birlikte denize ulaştırıldı. EKODOSD, yuva gönüllülerine ve işletmelere teşekkür belgesi takdim etti. Bölge sakinleri, yavruların denize kavuşmasına tanıklık etti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, caretta carettaların 2011 yılından bu yana Kuşadası sahillerine gelerek yumurta bıraktığını, iklim değişikliği nedeniyle yuvalama alanlarının kuzeye kaydığını ve yeni yuvalama alanlarının kontrol altına alındığını belirtti. Sürücü, 9 yuvadan 469 yavru çıkışının olduğunu ve kalan 4 yuvadan da yavruların çıkmasını beklediklerini ifade etti. Kuşadası'ndaki yuvada gerçekleştirilen kontrol açılışı sonucu yavruların kum yüzeyinde beklediğini tespit ettiklerini ve sıcaktan etkilenmemeleri için karanlık odada bekletildikten sonra akşam denize bırakıldıklarını aktardı.
-
-
-








