Nilüfer'de kadınlar 8 Mart'ta ses getirdi: Eşitlik, barış ve adalet için yürüdüler
-
Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi'nin iş birliğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen anlamlı bir yürüyüş, kadınların eşitlik, barış ve adalet taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmesine sahne oldu.
-
Nilüfer Kent Konseyi önünden başlayan ve "Eşitlik Ses İster, Biz Buradayız" sloganıyla ilerleyen yürüyüş, kadınların direniş ve eşitlik vurgulu sloganlarıyla Nilüfer Belediyesi Halk Evi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. Bu anlamlı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Serpil Altun ve Bukle Erman, meclis üyeleri ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in eşi Nuray Özdemir de katılarak destek verdi. Nilüfer Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu üyeleri de bisikletleriyle korteje eşlik ederek etkinliğe renk kattı.
-
Cumhuriyet Meydanı'nda Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Tülin Demir tarafından okunan basın açıklamasında, Türk Medeni Kanunu'nun 100. yılına dikkat çekildi. Demir, kanunun kadınların yurttaş olarak tanınmasındaki hukuki temelini vurguladı. Nafaka hakkının sınırlandırılması ve boşanmaların zorlaştırılması gibi girişimlerin, kadınları şiddet içeren evliliklere mahkum etme çabası olduğunu belirten Demir, "Kadınların ekonomik ve hukuki güvencesini çalmaya hazırlanıyorlar, ancak bizler buna geçit vermeyeceğiz" diyerek tepkisini dile getirdi. Açıklamada ayrıca cezasızlık politikaları, artan kadın cinayetleri ve toplumsal travmalara da değinilerek, planlanan hukuki değişikliklerin suçlarda caydırıcılığı ortadan kaldırdığı ve kadın ile çocukların güvenliğinin devletin sorumluluğunda olduğu vurgulandı.
-
Demir, komşu coğrafyalardaki çatışmalara ve İran'da hedef alınan kız çocuklarına değinerek, "Savaşların dili erkektir, yükünü ise en çok kadınlar ve çocuklar taşır. Bizler yaşamın ve barışın savunucularıyız" ifadelerini kullandı. Açıklamasını, "Kadın cinayetleri politiktir. Haklarımızı pazarlık konusu yaptırmayız. Öfkemiz haklı, mücadelemiz meşru, umudumuz örgütlüdür" sözleriyle tamamlayan Demir, kadınların haklı mücadelesinin altını çizdi. Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran kadınlar, Canan Karademir'in verdiği konserle keyifli anlar yaşadı.
-








