Otomotiv sektörü eylülde Almanya ve Fransa'ya ihracatını artırdı

  • Otomotiv sektörü eylülde Almanya ve Fransa'ya ihracatını artırdı 0

    Türk otomotiv sektörünün eylül ayındaki ihracat performansı açıklandı. Sektör, Almanya'ya yüzde 44'lük bir artışla 608 milyon dolar, Fransa'ya ise yüzde 32'lik bir yükselişle 459 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

  • Otomotiv sektörü eylülde Almanya ve Fransa'ya ihracatını artırdı 1

    Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği'nin (OİB) verilerine göre, Türkiye'nin toplam ihracatı eylül 2025'te yüzde 3 artış göstererek 22 milyar 607 milyon dolara ulaştı. Otomotiv endüstrisi, eylül 2025'te yüzde 7,7'lik bir artışla Türkiye ihracatında ilk sırada yer alarak 3 milyar 661 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 16,2 olarak kaydedildi. Yılın ilk dokuz ayında otomotiv endüstrisi ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12'lik bir artışla 30 milyar 205 milyon dolara yükseldi.

  • Otomotiv sektörü eylülde Almanya ve Fransa'ya ihracatını artırdı 2

    OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, eylül ayında eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs, minibüs, midibüs ürün gruplarında çift haneli artışlar yaşandığını belirtti. Çelik, "Almanya’ya yüzde 44, Fransa’ya yüzde 32, İspanya’ya yüzde 77 ihracat artışı kaydettik" dedi. Eylül ayında en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 5 artışla 1 milyar 416 milyon dolar olurken, binek otomobillerin dış satımı yüzde 1 azalarak 1 milyar 77 milyon dolara geriledi. Taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 55 artışla 697 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 30 artışla 258 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise yüzde 25 düşüşle 185 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracat yüzde 11 artarken, Romanya'ya yüzde 24, İtalya'ya yüzde 26, Polonya ve Belçika'ya yüzde 17, Slovenya'ya yüzde 42 ihracat artışı yaşandı. İspanya'ya yüzde 12, Rusya Federasyonu'na ise yüzde 62 ihracat düşüşü kaydedildi. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke Fransa'ya ihracat yüzde 10 artarken, İspanya'ya yüzde 74, Almanya'ya yüzde 39 ihracat artışı görüldü. İtalya'ya yüzde 71, Slovenya'ya yüzde 18, Polonya'ya yüzde 25 ihracat düşüşü yaşandı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Almanya'ya yüzde 386, İspanya'ya yüzde 359, Fransa'ya yüzde 122 ihracat artışı olurken, Birleşik Krallık'a yüzde 16 ihracat düşüşü oldu. Otobüs-minibüs-midibüslerde Fransa'ya yüzde 78, Almanya'ya yüzde 730, İspanya'ya yüzde 172, Birleşik Krallık'a yüzde 42 ihracat artışı kaydedildi. Almanya ve Fransa'ya ihracat artışı dikkat çekti. Almanya'ya ihracat eylülde yüzde 44 artışla 608 milyon dolar oldu. Fransa yüzde 32 ihracat artışı ve 459 milyon dolarlık ihracat rakamı ile ikinci büyük pazar oldu. Üçüncü büyük pazar konumundaki Birleşik Krallık'a yönelik ihracat ise yüzde 16 düşüşle 368 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında ülke grubu bazında lider olan Avrupa Birliği ülkeleri ihracattan yüzde 74 pay aldı. AB ülkelerine ihracat yüzde 19 artışla 2 milyar 704 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 12 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 14 azaldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.