Samsun'dan Nepal'e 7 bin km pedal: Bir hayalin zirvesine yolculuk
-
Samsunlu beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunu Coşkun Keskiner, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için çıktığı 7 bin kilometrelik bisiklet yolculuğunu tamamlayarak Nepal'e ulaştı. Zorlu parkurun ardından 5 bin 364 metre yükseklikteki Everest Ana Kampı'na bisikletiyle ulaşmayı başaran Keskiner, bu olağanüstü başarıyı imkanları dahilinde gerçekleştirdi.
-
Samsun'da yaşayan 35 yaşındaki Coşkun Keskiner, Everest'i bisikletiyle görme hayaliyle yola çıktı. Aylar süren bu serüvende Türkiye, İran, Hindistan ve Nepal'i geride bırakan Keskiner, toplamda 7 bin kilometrelik bir parkuru tamamladı. Nepal'e vardıktan sonra en büyük hedefi olan Everest Ana Kampı'na bisikletiyle tırmanan Keskiner, bu rotanın bisikletle oldukça az denenen bir yol olduğunu belirtti. "Sonunda hayalimi gerçekleştirdim" diyen Keskiner, uzun yıllardır bu düşünceyle yaşadığını ve nihayet başardığını ifade etti.
-
Keskiner, yolculuğunun önemli bir kısmını zorlu koşullarda tamamladı. İran'ın son bin kilometresinin neredeyse tamamen çöl olduğunu ve 47 derece sıcaklıkta su ve yiyecek bulmanın güçlüğünü anlattı. Kum fırtınalarıyla da mücadele eden Keskiner, Pakistan sınırına geldiğinde Hindistan-Pakistan savaşı nedeniyle sınırın kapalı olmasıyla haftalarca beklemek zorunda kaldı. Savaş sonrası sınır açılmasa da rotasını değiştirmek durumunda kaldı. Hindistan'a uçmak zorunda kaldığında bisikleti İran'da kalmış ve yaklaşık bir ay bisikletinin kendisine ulaşmasını beklemiştir. Muson yağmurları altında binlerce kilometre pedal çeviren Keskiner, Everest Ana Kampı'na tırmanışın asıl zorluğun başladığı yer olduğunu belirtti. 3 bin 500 metreden sonra oksijen seviyesinin ciddi şekilde düştüğünü, gece uyuyamadığını ve nefes almakta zorlandığını söyledi. Bu zorluklara rağmen 5 bin 364 metreye ulaştığında çevresindeki devasa dağlar karşısında evrende ne kadar küçük olduğunu hissettiğini dile getirdi. Şu anda sponsor olmadan, kendi imkanlarıyla bisiklet turlarına devam eden Keskiner, Vietnam'da bulunuyor. Türkiye'ye dönüp çalıştıktan sonra yeniden yollara çıkmayı planlıyor.
-








