Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu: Ar-Ge kaynakları 20 yılda 1.5 milyar dolardan 17 milyar dolara ulaştı

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu: Ar-Ge kaynakları 20 yılda 1.5 milyar dolardan 17 milyar dolara ulaştı 0

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynakların son 20 yılda önemli bir artış gösterdiğini belirtti.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu: Ar-Ge kaynakları 20 yılda 1.5 milyar dolardan 17 milyar dolara ulaştı 1

    Çoştu, "AR-GE’ye ayırdığımız kaynaklarımız bundan 20 yıl önce 1.5 milyar dolar seviyesindeyken, bugün 16-17 milyar dolar seviyesine ulaştı" dedi. Milli gelirden ayrılan payın İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkeler seviyesine geldiğini, hatta onları geride bırakmaya başladığını ifade etti. Araştırmacı insan kaynağının ise aynı dönemde yaklaşık 10 kat artarak 300 binler seviyesine ulaştığını vurguladı. Özel sektör Ar-Ge merkezlerinin sayısının bin 600'e ulaştığını, binlerce başarılı startup ve üniversitelerin nitelikli araştırmalarıyla önemli bir kapasite inşa edildiğine inandığını dile getirdi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu: Ar-Ge kaynakları 20 yılda 1.5 milyar dolardan 17 milyar dolara ulaştı 2

    Türkiye'nin yapay zeka ekosistemini güçlendirmek ve Avrupa ile iş birliğini geliştirmek amacıyla ODTÜ CoZone'da düzenlenen 'Stratejiden Uygulamaya: BSC Yapay Zeka Fabrikası' etkinliğinde konuşan Çoştu, Türkiye'nin inşa etmesi gereken hesaplama altyapısının muazzam seviyede olduğunu ve uçtan uca bütüncül bakmak gerektiğini söyledi. Veri merkezi altyapısının 2030'da 1 gigavat seviyesine çıkmasının öngörüldüğünü ve yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım gerektiğini belirtti. "HİT 30" programının, Türkiye tarihinin en yüksek bütçeli yatırım teşvik programı olduğunu ve 2030'a kadar 30 milyar dolar teşvikle öncelikli teknoloji alanlarında yatırımları ülkeye kazandırmayı hedeflediğini açıkladı. Yakın zamanda veri merkezleri, yapay zeka işlem altyapıları ve kuantum hesaplama altyapıları noktasında yeni çağrıların hayata geçirileceğini ve 3 milyar dolar destek bütçesiyle hedeflere ulaşılacağını ifade etti. Yapay zeka eklentisiyle MareNostrum5'in gelişen talepleri karşılayacağını ve bir sonraki yılın ilk yarısında yapay zeka faktörünün ekosistemin kullanımına sunulmasının planlandığını belirtti. Halihazırda MareNostrum5 ve EuroHPC inisiyatifi üzerinden ekosistemin altyapılara erişim sağladığını, 100'den fazla girişimin bu imkanlardan ücretsiz yararlandığını ve bunun maddi değerinin 30 ila 50 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktardı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.