Talas'ta Tarih Mahalleleri Dolaşıyor: Müze Otobüsler Yola Çıktı!
-
Talas Belediyesi, tarih ve medeniyetimizin önemli mirasını vatandaşlarla buluşturmak amacıyla iki özel gezici müzeyi hizmete sundu. "Çanakkale’den Cumhuriyet’e 100. Yıl Gezici Müzesi" ve "Tıpkı Basım Mushaflar Kur’an-ı Kerim Gezici Müzesi", düzenlenen bir törenle dualar eşliğinde yola çıktı.
-
Törene Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı İlyas Memiş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Müze Müdürü Gökhan Yıldız, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mehter takımının konseri ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Ramazan ayının manevi atmosferine uygun bir coşkuyla gerçekleştirildi. Tarihçi Ahmet Nedim Kilci, gezici müzelerin sadece bir sergi olmadığını, ziyaretçilere bir ruh hali yaşatacağını vurgulayarak, "Kayseri’den 777 can veren evlatların son nefesini duyacaksınız. Bu eserler, ecdada vefanın bir nişanesidir" dedi.
-
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, gezici müzelerin kültürel olduğu kadar manevi bir hizmet olduğunu belirtti. Mushaflar Müzesi'nde Osmanlı dönemine ait 14 adet tıpkıbasım Kur'an-ı Kerim ve cüzlerin bulunduğunu söyleyen Başkan Yalçın, eserlerin kökenlerine dair bilgiler vererek, "Bu eserleri artık vatandaşımızın ayağına götürüyoruz. Çanakkale’ye gidemeyenler o ruhu müzemizde hissedebiliyor. Şimdi bu ruhu mahalle mahalle taşıyacağız. Belediyecilik sadece yol, su, asfalt değildir. İnsanımızın ruh dünyasını zenginleştirmek de bizim görevimizdir. Ramazan boyunca tüm hemşehrilerimizi bu iki gezici müzemizle buluşmaya davet ediyorum" diye konuştu. Kaymakam İlyas Memiş de belediyenin bu tür kültürel ve sanatsal çalışmalarının takdire şayan olduğunu belirterek, eserlerin Ramazan ayında vatandaşların ayağına götürülmesinin önemli bir hizmet olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından edilen dualarla müzelerin açılışı yapıldı ve protokol ile vatandaşlar otobüsleri gezerek eserleri inceledi.








