Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, bugün Türkiye genelinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl sınava 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvurdu. Öğrenciler, gelecekteki lise eğitimlerinin yönünü belirleyecek olan bu önemli sınavda ter döküyor.
973 merkezde, 62 binden fazla salonda uygulanıyor
Sınav, Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde 3 bin 938 okulda ve 62 bin 693 salonda yapılıyor. Yurt dışında ise 13 sınav merkezinde 13 okulda, toplam 37 salonda öğrenciler sınava katılıyor. Katılım zorunlu değil; sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme sistemiyle liselere yerleştirilecek.
Sınav iki oturumdan oluşuyor
Merkezi sınav saat 09.30’da başladı. İlk oturumda öğrencilere Türkçe, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltiliyor ve 75 dakika süre veriliyor.
İkinci oturum saat 11.30’da başlayacak. Bu oturumda matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru yer alacak. Öğrencilere bu bölüm için 80 dakika süre tanınacak. Oturumlar arasında 45 dakikalık bir mola bulunuyor. Bu sürede öğrenciler okul bahçelerine çıkabilecek.
Sınav becerilere odaklanıyor
LGS sınavında, 8'inci sınıf öğretim programlarındaki kazanımlar temel alınarak hazırlanan sorularla öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama, analiz, eleştirel düşünme, problem çözme ve bilimsel süreç becerileri ölçülüyor.
Sınav kuralları ve malzeme uyarısı
Öğrencilerin sınava geçerli bir kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesiyle katılması gerekiyor. Ayrıca yanlarında en az iki koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, bir kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurmaları isteniyor.
Değerlendirme nasıl yapılacak?
Her alt testte doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Ham puanlar, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da öğrenciler sınav kitapçıklarını bir gün sonra sınava girdikleri okullardan alabilecek.
Sınava katılmayan öğrenciler yerel yerleştirme sistemiyle; ikametgah adresi, okul başarı puanı ve devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak yerleştirilecek. Eşitlik durumunda 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanları göz önüne alınacak.
Sonuçlar 11 Temmuz’da açıklanacak
Sınav sonuçları 11 Temmuz 2025’te Milli Eğitim Bakanlığı’nın (meb.gov.tr) internet sitesinden ilan edilecek. Sonuç belgeleri öğrencilere posta yoluyla gönderilmeyecek.
Tercih süreci 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 1. ve 2. nakil başvuru ve sonuçları ise 4-14 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan LGS mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda LGS’ye girecek öğrencilere başarılar dileyerek şu ifadeleri kullandı:
“LGS'ye girecek evlatlarımıza başarılar diliyor, her birini gözlerinden öpüyorum. Sınavın genç kardeşlerim ve kıymetli aileleri için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Rabb'im zihin açıklığı versin.”








