Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Çayönü köyünde, Türkiye'de manda boynuzundan tarak yapan son iki ustadan biri olan 73 yaşındaki Ahmet Türk, adeta kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaati yaşatmaya devam ediyor. Türk, "Bu tarakları artık 50 yaşın üzerindekiler biliyor. Köyüme gelip beni bulunca fiyatını bile sormadan alıyorlar" diyerek, geleneğin sürdürülmesindeki zorluklara işaret etti.

GENÇLERİN İLGİSİ KESİLMİŞ DURUMDA
Ahmet Usta, günümüz gençliğinin el işi ürünlere ve geleneksel zanaatlara olan ilgisinin azlığından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor. Buna rağmen, kadın ve erkekler için klasikleşmiş dört farklı modeli üretmeyi sürdüren Türk, haftada 100 adet tarak üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor. Manda boynuzu tedarikinde de herhangi bir sorun yaşamadığını ekliyor.

DAYANIKLI VE STATİK ELEKTRİK ÜRETMEYEN TARAKLAR
El işçiliğinin yoğunluğuna göre 300 ila 500 TL arasında toptan satılan bu taraklar, özellikle manda boynuzunun saçlarda statik elektrik oluşturmaması ve dayanıklılığı nedeniyle tercih ediliyor. Ancak Ahmet usta, en büyük kaybın, tarakların pantolonun arka cebinde taşınırken kırılmasıyla yaşandığına dikkat çekiyor. Bu durum, el yapımı ürünlerin kırılganlığına ve kullanım alışkanlıklarına dair önemli bir veri sunuyor.






