60-65 yaş ücretsiz ulaşımda yeni dönem: 1 Ocak’ta tüm Türkiye’de başlıyor

GÜNCEL Yayınlanma : 04 Kasım 2025 15:41 Düzenleme : 04 Kasım 2025 15:45
60-65 yaş ücretsiz ulaşımda yeni dönem: 1 Ocak’ta tüm Türkiye’de başlıyor
Birçok şehirde kısıtlanan 60-65 yaş ücretsiz ulaşım hakkı yeniden geliyor. Hükümet, gelir desteği ödemelerini artırarak uygulamayı 1 Ocak’tan itibaren 81 ilde hayata geçirecek. Yeni düzenleme Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Son dönemde artan maliyetler nedeniyle birçok şehirde 60-65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma hakkına kısıtlama getirilmesi, hükümeti yeni bir düzenleme hazırlığına yöneltti.

Aralık ayında Resmi Gazete’de yayımlanacak değişiklikle, özel halk otobüsleri ve deniz ulaşım araçları için verilen gelir desteği ödemeleri artırılacak.

Bu kapsamda, ücretsiz ulaşım desteği 81 ilde geçerli hale gelecek. Hükümet, özellikle yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen emekliler için uygulamanın sosyal destek etkisi yaratacağını vurguluyor.

1 OCAK 2026’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yeni düzenleme, 1 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olacak. 2026 yılı için Yeniden Değerleme Oranı’nın %25,49 olarak açıklanmasının ardından, özel taşımacılara yapılacak destek ödemeleri artırıldı.

Yeni tutarlara göre:

  • Ankara ve İstanbul’da: 6.210 TL → 7.792 TL

  • Diğer büyükşehirlerde: 4.658 TL → 5.845 TL

  • Büyükşehir olmayan illerde: 3.726 TL → 4.675 TL

  • Deniz ulaşımı araçlarında: 4.658 TL → 5.845 TL

Bu artış, ücretsiz taşıma yapan işletmelere önemli bir gelir desteği sağlayacak.

KİMLER ÜCRETSİZ ULAŞIMDAN YARARLANACAK?

Ücretsiz veya indirimli toplu taşıma hakkından yararlanacak gruplar şunlar olacak:

  • 60-65 yaş arası vatandaşlar

  • 65 yaş üstü bireyler

  • Engelliler

  • Şehit yakınları ve gaziler

  • Devlet korumasındaki çocuklar

  • Sosyal yardım alan vatandaşlar

  • Kamu görevlileri

Bu kapsamda vatandaşlar, özel halk otobüsleri ve deniz ulaşım araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak faydalanabilecek.

AMAÇ: VATANDAŞI KORUMAK, SİSTEMİ GÜÇLENDİRMEK

Yeni yönetmelikle amaçlanan, hem dar gelirli vatandaşların ulaşım hakkını korumak hem de özel taşımacıların maliyet yükünü hafifletmek.

Düzenleme, ücretsiz taşımacılık yapan işletmelerin sürdürülebilirliğini destekleyecek ve hizmet kalitesini artıracak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • dolmuşçu27 Ocak 2026 23:13

    önüne gelene bedava kart veriyorlar yazık bu derhal kaldırılması lazım yanlış karar özel halk otobüsün sucu ne araç bozuldugu zaman kim parasını ödüyor ve duraktan duraga gidiyor canı sıkıldıgı zaman dolmuşa biniyor,anasına babasına hizmet etmeyen dolmuşcular hizmet ediyor biran önce kalkması gerekir bu konu cok önemli devleti bu konuya eyilmesi gerekir bu adaletsizliye bir son verin yetkili kimse bedava işi kalksın bu iş çıgrından cıktı .adam oğluna kızına veriyor kartı dolmuşa biniyor delisine yaşlısına şehit aileye zenginine gençine kartlar verilmiş bu ne rezillik