Kapadokya'nın Ürgüp ilçesine bağlı Taşkınpaşa köyünde yapılan yüzey araştırmaları, tarihi bir keşfe sahne oldu.

TARİHİ BİR KEŞİF
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi uzmanlarının çalışmaları sonucunda, bir evin kömürlüğünde 600 yıllık bir dergah ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, yapının köyün kurucusu Taşkın Paşa tarafından inşa edildiğini düşünüyor.

ERETNA MİMARİSİ ÖZELLİKLERİ
Yapının mimari özellikleri, Eretna mimarisiyle büyük benzerlik gösteriyor. Ayrıca, kıble yönüne doğru bir mihrap nişi bulunması, yapının mescit olarak da kullanılmış olabileceğini düşündürüyor. Yapıda bulunan kitabeler ve iç mimari, bölgenin tarihine dair yeni bilgiler sunuyor.

KAPADOKYA'NIN ZENĞİNLİĞİ
Bu keşif, Kapadokya'nın sadece peri bacaları ve yer altı şehirleriyle değil, aynı zamanda tasavvuf ve beylikler dönemi mimarisiyle de zengin olduğunu bir kez daha gösterdi. Nevşehir Valisi Ali Fidan, yapının koruma altına alınarak restore edileceğini ve ziyarete açılacağını belirtti.







