Malezyada düzenlenen 47. ASEAN Zirvesi kapsamında ABD Ticaret Bakanı Scott Bessent ile Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng arasında gerçekleşen kritik görüşmeler, iki süper güç arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sağladı. Tarafların üst düzey yetkilileri, mevcut gerginliği azaltacak ortak bir çerçeve üzerinde mutabakata vardı.
KRİTİK ERTELEME KARARI
Çin hükümeti, nadir toprak mineralleri ve mıknatıs ihracatına getirdiği kısıtlamaları geçici olarak askıya alma kararı aldı. Bu hamle, ABDnin planladığı yeni gümrük vergilerinin de önüne geçmiş oldu. Bessent, oluşturulan mutabakat metninin Perşembe günü yapılacak liderler zirvesi için sağlam bir zemin oluşturduğunu vurguladı.
STRATEJİK ORTAKLIK ADIMLARI
Görüşmelerde Amerikan çiftçilerinin Çin pazarına erişiminin genişletilmesi, ticaret dengesizliklerinin giderilmesi ve karşılıklı gümrük indirimleri gibi temel konular masaya yatırıldı. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang, varılan ön mutabakatın her iki ülkenin iç onay süreçlerinden geçeceğini açıklayarak sürecin resmiyet kazanacağını duyurdu.
KÜRESEL PİYASALARA ETKİ
Uzlaşı haberi uluslararası piyasalarda olumlu karşılandı. Özellikle teknoloji ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde değer artışları gözlemlendi. Uzmanlar, bu gelişmenin küresel tedarik zincirlerindeki belirsizliği azaltacağını ve ekonomik istikrara katkı sağlayacağını belirtiyor.








