ABD'den Türkiye'ye Gazze'de barış gücü çağrısı: Netanyahu'ya 'engel olma' tavsiyesi

SİYASET Yayınlanma : 05 Aralık 2025 18:57 Düzenleme : 05 Aralık 2025 18:57
ABD'den Türkiye'ye Gazze'de barış gücü çağrısı: Netanyahu'ya 'engel olma' tavsiyesi
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Türkiye'nin Gazze'deki barış gücüne katılmasını istediklerini açıkladı ve İsrail'e 'engel olmama' tavsiyesinde bulundu. Ayrıca F-35 ve S-400 sorunlarının çözüleceğini, Suriye yaptırımlarının kalkabile

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen bir konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Barrack, ABD'nin Türkiye'nin Gazze Şeridi'nde kurulacak uluslararası barış gücüne katılmasını istediğini belirtti. İsrail'in bu fikre karşı çıkabileceğini de vurgulayan Barrack, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya danışmanlık yapıyor olsaydım, Türkiye'nin katılımına engel olmamanın yapabileceği en iyi şeylerden biri olacağını söylerdim dedi.

F-35 VE S-400 SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Barrack, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları tedarikindeki sorunlara da değindi. Türkiye'nin operasyonel uyumluluk sorunlarını büyük ölçüde giderdiğini belirterek, kalan sorunların 4 ila 6 ay arasında çözüleceğini düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmeye değinerek, iki liderin çok yakın arkadaş olduğunu ve ilişkilerinin sıkı olduğunu söyledi.

SURİYE YAPTIRIMLARI VE LÜBNAN GERİLİMİ

ABD'li temsilci, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması sürecine de değindi. ABD Kongresi'nin, Beşar Esad döneminde konulan kalan yaptırımları da kaldıracağından ümitli olduğunu bildirdi. İsrail ile Hizbullah arasındaki artan gerilime ilişkin olarak ise, ABD'nin arabuluculuğuyla varılan ateşkese rağmen İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına dikkat çekti. Barrack, 1 kişiyi öldürürseniz, savaşacak 10 kişi daha oluşturursunuz. Çözüm bu olamaz, bu duruma başka bir cevap olmalı ifadelerini kullanarak, İsrail ve Lübnan arasında doğrudan temas kurulması çağrısında bulundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.