ABD'nin 93 darbe ve rejim değişikliğine karıştığı iddia edildi: Tarihi itiraf!

GÜNDEM Yayınlanma : 06 Aralık 2025 13:47 Düzenleme : 06 Aralık 2025 13:47
ABD'nin 93 darbe ve rejim değişikliğine karıştığı iddia edildi: Tarihi itiraf!
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, 1946'dan bu yana ABD'nin karıştığı 93 darbe veya rejim değişikliği girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Barrack, Irak ve Suriye politikalarını eleştirerek, ABD'nin Ortadoğu'da işe yaramayan formüll

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Milken Enstitüsü tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen bir konferans sırasında yaptığı açıklamalarda, 1946'dan bu yana ABD'nin müdahil olduğu durumlarda yaklaşık 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandığını belirtti.

ABD'nin Irak ve Suriye Politikalarına Eleştiri

Barrack, 2003 yılında ABD'nin işgal ettiği Irak'ta kurulan düzenin ardından "3 trilyon civarında yatırım, 20 yıllık felaket dolu bir tarih ve yüz binlerce hayat kaybına rağmen ortada hiçbir şey kalmadığını" ifade etti. Irak'ta kuzeydeki grupların yeni devlet yapılanmasına dahil olmak istememeleri üzerine federal sistem getirildiğini kaydeden Barrack, benzer bir politikanın Suriye'de de izlendiğini söyledi. Barrack, Suriye'de SDG'nin bir tür YPG ya da PKK gibi hareket etmesine izin verilerek, "bırakalım birbirleriyle baş etsinler" mantığının güdüldüğünü, bunun da Yugoslavya örneğinde olduğu gibi Balkanlaşmaya yol açtığını savundu. ABD'nin Ortadoğu'da "insani çıkarları ve denge arayışı" içinde olduğunu iddia eden Barrack, ancak "son yüz yılda işe yaramayan bir formül uğruna Amerikalıların hayatını riske atmayacaklarını" sözlerine ekledi.

İsrail İlişkileri ve Rejim Değişikliği Tartışması

Barrack, Irak'ın kaos içinde olduğunu ve İran'ın bu ülke için büyük mücadele verdiğini dile getirerek, Saddam Hüseyin döneminde Sünni kontrolü altında olan Irak'ın Kaddafi ve Libya'da uygulanan federalizm benzeri politikalarla aynı duruma düştüğünü belirtti. İsrail ile ilişkiler konusunda ise Suriye'nin "doğru yolda olduğu ve işbirliğinden yana" davrandığını aktaran Barrack, İsrail'in Suriye'ye henüz tam olarak güvenmediğini ve bu nedenle sürecin yavaş ilerlediğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın isteğinin, Güvenlik ve Sınır Anlaşması ile başlayarak bir normalleşmeye gitmek olduğunu belirten Barrack, "Büyük İsrail komplosuna inanmıyorum" dedi. Barrack, rejim değişikliğinin hiçbir zaman işe yaramadığını ve 1946 sonrası ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği girişiminin hepsinin başarısız olduğunu vurgulayarak, Rubio ve Trump'ın rejim değişikliğinden ziyade bölgesel çözümlerden yana olduklarını ifade etti. İsrail'in Hizbullah'ı neden bitirmediğine dair soruya ise Barrack, bu hikayenin henüz sona ermediğini ve önlerinde daha 5 bölüm olduğunu belirterek yanıtladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.